Mer såkorn

Publisert: 15. mars 2006 kl 20.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Tidligere har mulige forvaltere og investorer avslått å delta i fondene på grunn av små muligheter for oppfølgingsinvesteringer. Med dagens godkjenning i ESA kan fondene følge opp og utvikle de beste prosjektene ut fra kommersielle vurderinger, og dermed øke avkastningsmulighetene. De nye vilkårene innebærer at inntil 10 prosent av fondenes kapital på visse betingelser kan plasseres i enkeltbedrifter. I sentrale strøk må det gå minimum seks måneder mellom hver investering på inntil fire millioner kroner. I det distriktspolitiske virkeområdet er grensen på seks millioner kroner. Ved hver kapitalutvidelse må det gjøres en behovsanalyse.

- De nye vilkårene vil gjøre det enklere å få fram nyskapende prosjekter. Dette er et gjennombrudd i arbeidet med å opprette såkornfond. ESAs godkjennelse betyr at tilbudet av kapital til bedrifter i tidlig fase vil kunne øke betraktelig. Totalt vil bedrifter i målgruppen kunne bli tilført mer enn to milliarder kroner i privat og statlig kapital. Såkornmidlene er et godt eksempel på et aktivt og virkningsfullt samarbeid mellom staten og næringslivet, sier statsråd Eriksen.

Han regner med at de landsdekkende såkornfondene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo vil være operative innen utgangen av 2006.
Saken fortsetter under annonsen


Såkornfondene har gode vilkår. For hvert fond er det et tapsfond på 25 prosent av statens ansvarlige lån. Renten på statens lån er 12 mnd. NIBOR + 2 prosent for landsdekkende fond og 12 månders NIBOR + 0,5 prosent for distriktsrettede fond. (NIBOR er den renten norske banker er villige til å låne hverandre penger for). I tillegg til dette vil de distriktsrettede fondene motta administrasjonsstøtte. Dersom fondene blir fulltegnet med privat kapital, vil hvert av de landsdekkende fondene være på 334 millioner kroner og hvert av de distriktsrettede på 255 millioner kroner. Staten vil bidra med 167 millioner kroner i ansvarlig lån til hvert landsdekkende fond og 175 millioner kroner i ansvarlig lån til hvert distriktsrettede fond.