Menems comeback

Publisert: 21. mai 2003 kl 11.00
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Utenlandske investorer har en klar favoritt i andre runde av presidentvalget i Argentina 18.mai: Carlos Menem. Selv om mange klandrer den tidligere presidenten for problemene landet går igjennom nå, er multinasjonale selskaper og Wall Street nærmest unison i at Menem er den beste løsning for landet. Grunnen er at han raskt gjennomførte radikale reformer etter at han overtok som president i 1989 og blant annet bidro til å fjerne hyperinflasjonen. I løpet av sine ti år ved makten ble Menem en av favorittene til Wall Street og nød også stor respekt i Det hvite hus.

Menems to største bragder var liberalisering av økonomien og stabilisering av valutaen. Sektor etter sektor ble åpnet for konkurranse og privat eierskap og selv den statlige oljegiganten YPF ble privatisert.

Ved å knytte den lokale peso til den amerikanske dollar, gikk Argentina fra hyperinflasjon til deflasjon. Og nettopp dette tiltaket bidro til økt tillit hos både befolkningen og utenlandske investorer. Men hvorvidt flertallet av argentinerne deler Menem-entusiasmen er en annen sak.

Saken fortsetter under annonsen