Mediepulsen: Wesenlund forever

Publisert: 3. september 2002 kl 13.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Endelig sto seniorenes sak i sentrum. På forsidene av landets største aviser. Seniorene, eller 50+erne som de nå heter på tidens språk, er både oversett og tilsidesatt. Noen må gjøre noe med det. Ellers går alt galt, og nasjonen til helvete. For denne marginaliserte gruppe, som vi i vårt lille land tror har gått ut på dato, har faktisk masse å gi, erfaring å øse av, og ofte helse som førtiåringen, om ikke bedre. Så langt. Så bra.

Men hvem hadde påtatt seg ansvaret for å gi disse skjulte ressursene et ansikt? Få det frem fra anonymiteten! Nettopp. Hvem andre enn Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Vidar Lønn-Arnesen, Anne Marie Ottersen og andre med livslange avtaler med Knut Haavik om en plass på førstesiden i Se og Hør. Denne brede nye «folkebevegelsen» hadde i tillegg funnet plass til ytterst folkelige medlemmer som Svein Ribe Anderssen, kjent for å ha sittet i hvert eneste bedriftsstyre her til lands, og Kalle Lisberg - mediegründeren som for tiden hviler ut.

Dermed var seniorsaken ute av kurs, allerede før noen hadde kommet til poenget. Hvorfor diskutere hvorvidt seniorer har noe å by på, faglig sett, når det kan sikre tabloidoppslag etter tabloidoppslag bare ved å sette på trykk listen over de involvertes lønn og formue. Dagen etter lanseringen var «senioropprøret» blitt til «mye vil ha mer opprøret». Og vips har denne debatten havnet der alle andre norske debatter havner; et sted mellom syke og pleietrengende eldre og mistolkede initiativtakere.

Har de gått ut på dato? Er de rike og dovne? Fete og ferdige? Uansett hva de måtte være, så kommer vi ikke unna 50+erne. Grunnen er enkel. Det er lenge siden fødselskullene var store nok til at vi kan stole så ungdommen. De gamle blir ikke bare rikere, fetere og mer egosentrerte. Gradvis blir de så mange at de rett og slett kan ta makta, og sørge for subsidiert rødvin på gamlehjemmet. De vinner til slutt.

Men det tar litt tid ennå. Derfor kan det også for aldrende kjendiser være klokt å finsikte sine medieutspill. Ikke minst for å vise at de fortsett har beholdt gangsynet.

Saken fortsetter under annonsen