Mediepulsen - Skattemiss i TV2

Publisert: 1. august 2002 kl 09.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Det er ikke så mange som vet hva de faktisk betaler i skatt her i landet. Et par tester i ulike miljøer viser at de aller fleste tror de flås enda mer enn de faktisk gjør. De «verste» tror rett og slett at de betaler det samme som marginalskatten, altså det vi populært kaller overtidsskatten.
Kjell Inge Røkke er en av dem som tror på dette, virker det som (jmf. VG-oppslag om at folk flest bør få lavere skatt). At han har gått med på å bli skatteinnvandrer til Norge på denne skattemisforståelsen, er oppsiktvekkende. Men det er kanskje sånn at han har full tiltro til at skattejuristene hans uansett ordner skikkelig skattebarbering for rikinger som han?
At debattleder Oddvar Stenstrøm i TV 2s Holmgang gjentar Røkke-påstanden om at nordmenn må jobbe til langt ut i juli for å skaffe penger til livets nødvendigheter, var en verre bommert. Riktignok aner vi at skattehets er godt stoff for Holmgangs seergruppe, som jo har fått levert et stykk populistisk Frp-politiker nærmest hver gang siden programmet kom på lufta, men det blir for tydelig når en garvet nyhetsjeger som Stenstrøm følger opp med samme mynt (uten å ha sjekket på forhånd?).
For stakkars Dag Terje Andersen fra det regjerende Arbeiderpartiet er det likevel grunn til å merke seg stemningen i studio. Ingen, og her inkluderer vi altså programlederen, merket seg hans opplysninger om at folk i virkeligheten heller betaler litt over 30 prosent i gjennomsnittsskatt enn nærmere 40 prosent, for ikke å snakke om de som altså tror de betaler 56 prosent. Det kommende valget blir et råkjør om skatter og avgifter, det er jeg ganske så sikker på - selv om Frp skulle falle for sine egne maktgrep.
Saken fortsetter under annonsen

For ordens skyld: Røkke (og Stenstrøm?) har naturligvis rett i at folk flest betaler for mye skatt her i landet.