Mediepulsen: Rett i baret

Publisert: 3. juli 2002 kl 09.51
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

At Fredrik Skavlan igjen forarger seerne i «Først og sist» er ikke nytt. Hans narsistiske forsøk på pynte seg selv ved å redusere vakre kvinner, er både patetisk og glorete.

Men at programmet pirrer, skal ingen ta fra ham. Ingen fredagshjemmesittere kan jo la være å få med seg hvem han har med seg og hva han finner på denne gangen. Programmet blir jo absolutt ikke dårligere av å være kontroversielt. At Skavlan driter seg ut er god underholdning, det også.

Men sist fredag, da var det vitterlig ikke bare Skavland som tråkket i salaten. Bjarne Haakon Hanssen, for eksempel, arbeiderpartiets nestlederkandidat, som er så sjarmerende folkelig at han nesten veier opp for samtlige blårusser alene, han gikk ettertrykkelig på trynet.

Synd. For det begynte jo så fint!

Der sitter han altså, midt blant «finfolket» i «Først og sist» , og legger ut på ækt trøndersk hvordan han har avlyst viktige partimøter for å prioritere OL. Ikke for å dra til OL på skattebetalernes pæng’, Bjarne Haakon skal benke seg foran fjernsynet med øl og potetgull i fjorten dager, han. Akkurat som tusenvis av andre nordmenn.

Sitter han altså og sier. Nøyaktig så anti-urbansk, anti-akademisk og jovialt som partiet hans skriker etter. Det er så genialt at det er til å grine av. Og selvsagt vinner han tusenvis av velgere fra grasrota der og da.

Men så er det to svenske damer vipper ham av pinnen. Skavlans gjester er nemlig skuespiller Helena Bergstrøm og forfatter Lisa Marklund. Begge velkjent som dyktige, vakre fagpersoner, og kvinnelige idealer for halvparten av den yngre befolkningen både Sverige og Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Det er nå Skavlan og Hanssen går i stå. For mens Skavlan pludrer i vei om fyordet feminisme, lirer av seg noe tullball om at i Norge assosieres feminister kun med kvinner på 70-tallet, da slår Lisa Marklund til.

- Da har Norge et problem, sier hun.

Hvorpå Bjarne Haakon kvitterer med følgende:

- Iallfall er ingen norske feminister så vakre som deg.

Dermed mister han de eventuelle kvinnelige velgerne han hadde opparbeidet seg tidligere i programmet.

Synd, Bjarne Haakon. Tilløpet var bra, men nedslaget katastrofalt