Mediepulsen: Nytt på nytt

Publisert: 2. oktober 2002 kl 16.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nå for tiden skal det litt til før politikk, og ikke minst økonomisk politikk, når frem til tabloidenes førstesider. Men her om dagen skjedde det igjen da Dagbladet kunne presentere følgende: «Ap og LO lanserer ny lønnspolitikk».

Det passer bra med det bebudede hamskiftet om en mer seriøs avis, og det gjør oss mer opptatt av å følge med i avisen.

Men holder de denne gangen hva de lover?

Det lille ordet «ny» er naturligvis helt avgjørende for at saken skal nå så langt opp, og det er her vi lurer på om ikke dette smaker mer av nytt på nytt.

Riktignok har de to fordums maktbastioner latt dokumentet om «det nye norske solidaritetsalternativet» gå flere runder i sin felles samarbeidskomité. Og det listes opp intet mer enn 17 enkeltpunkter, fordelt på områdene inntekts- , arbeids- og finanspolitikken.

Men hva sier du om «ikke høyere lønnsvekst enn i utlandet», «alle lønnstakere må vise moderasjon»? Eller at industrien må være lønnsledende, at toppledere må avstå fra lønnstillegg i 2003? At politikerne må holde igjen på pengebruken, at skattelettelser evt. skal gå til dem som har minst fra før av, at arbeidsmarkedstiltakene må styrkes?

Men det står noe mer om skattelettelser (intet om lavere avgifter!). For de skal bare innvilges dersom «de fører til vekst og nyskapning». Selv er vi så enfoldige at vi tror reduksjon av kostnadsnivået ganske sikkert ville bidra i denne retningen, men får vi vente på mer utbrodering senere.

Saken fortsetter under annonsen

Nei, alt i alt er det vel fraværet av nyheter som er slående med forslagene. Gjentakelse av politikken som trolig bidro i positiv retning gjennom første halvdel av 90-tallet, er resepten. Selv om det er akkurat denne politikken som senere har eksplodert i alle regjeringers fjes.

Men sant skal være sant. Det er ikke Dagbladets feil at nyheten var gammelt oppkok.