Mediepulsen: Milliardærene

Publisert: 2. april 2003 kl 15.37
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Helt siden Forbes lanserte sin årlige oversikt over verdens rikeste for 17 år siden har listen ført til spenning og misunnelse blant folk flest og hodebry blant mange av dollarmilliardærene som nevnes. I noen land – som Kina – ble det for pinlig med så mange milliardærer. I Latin-Amerika frykter liste-deltagerne kidnapping.

Mange av milliardærene klager også over at tallene ikke stemmer, uten at de nødvendigvis kommer med de riktige tallene.

Hvis en person eier aksjer i et privat selskap, for eksempel, gjør Forbes et estimat av verdien basert på verdien for tilsvarende børsnoterte selskaper.

I likhet med i fjor, havnet vår egen Stein Erik Hagen på listen. Ellers fikk Danmark lagt til en tredje milliardær i forhold til i fjor – Danefoss-sjef Jørgen Claussen og familie. Sverige mistet en milliardær fra fjorårets liste: Gustaf Douglas, som er visestyreleder og største aksjonær i Securitas. Douglas sin formue var 1,4 milliarder dollar, ifølge 2002-listen. Denne gang nådde han ikke opp blant de som hadde en milliard eller mer.

Ikke uventet dominerer USA listen, med hele 222 milliardærer, med Microsoft-grunnlegger Bill Gates på topp. Tyskland havnet på andreplass, med 43, etterfulgt av Sveits med 21, Japan med 19, Russland med 17 og Canada med 15.

Selv om de fleste milliardærene kommer fra rike land, finnes det forholdsvis mange i fattige land også. Mexico, for eksempel, har 11 milliardærer – mer enn hele Skandinavia til sammen. Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad, med en formue på 13 milliarder dollar, er fortsatt Skandinavias rikeste, foran folk som Dell-sjef Michael Dell og Viacom-sjef Sumner Readstone.

Saken fortsetter under annonsen