Mediepulsen: Mellom fantasi og virkelighet

Publisert: 26. juni 2002 kl 13.14
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Langt der borte, på andre siden av Atlanterhavet, har avisen Los Angeles Times oppdaget et lite land med få innbyggere, stor rikdom, velferd for alle, korte arbeidsdager og likestilling mellom kjønnene etter at journalisten har vært på norgesbesøk. Halleluja. Artikkelen «So, this is heaven: Norway» beskriver Norge som et himmelsk sted. Nylig rangerte nemlig U.N. Human Development Report Norge som verdens beste land å leve i basert på en omfattende cocktail av indikatorer.

Los Angeles Times ser på Norge som et beskyttet, nesten utopisk paradis - der kriminaliteten er lav. Tenk deg et sted der barn tar imot sukkertøy fra fremmede, står det i artikkelen. Ikke kjenner jeg noen barn som blir oppmuntret til akkurat det. Nordmenn låser ikke engang husene sine, står det. Det må være ønsketenkning. Her finnes heller ikke hjemløse eller sultne personer, skriver den kanskje ikke så dyptgravende journalisten Carol J. Williams. For man skal ikke gå lenger enn til Karl Johans gate for å finne tiggere. I forrige uke satt det en tynnkledd mann i Torggata med skiltet: Jobber for mat. Fattighuset i Oslo hjelper også folk som sover i en container og spiser fra butikkenes søppelkasser, og påpeker at 200.000 familier lever i økonomisk utrygghet under svært vanskelige kår. Fattig-Norge er jo blitt etter-valgets store slager.

Den amerikanske artikkelforfatteren konstaterer også at en av faktorene som løftet Norge opp til en topplassering, er at landet har lyktes med å oppnå likestilling. Det spørs vel om alle er like enige i det. Spesielt ikke når statistikken viser at kvinner fremdeles har hovedansvaret for husarbeid og barn, kvinneandelen i styrene i norske børsnoterte selskaper er om lag seks prosent og blant lederne i næringslivet utgjør andelen kvinner ti prosent. Norske kvinner tjener 37 prosent mindre enn norske menn, viser en FN-rapport.

At artikkelforfatteren heller ikke har fått med seg at vi har hatt regjeringsskifte, og at bistandsministeren ikke lenger heter Anne Kristin Sydnes, blir bare toppen av kaka. Jeg lurer på hvor i Norge den amerikanske journalisten har oppholdt seg. For der vil jeg gjerne bo.

Saken fortsetter under annonsen