Mediepulsen: Lønn og media

Publisert: 3. juli 2002 kl 16.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er lønnsoppgjørstider, og de fleste syter og krever. Det eneste nye i år er at en av gruppene streiker allerede før oppgjøret begynner. Og sykepleierne kommer til å bli møtt med tvungen lønnsnemnd nok en gang!

Men først kommer presset til å bli skikkelig hardt i dagene (uker tror jeg ikke på) som kommer. - Dere oppnår ingenting. Streiken blir avblåst likevel. Kravet på 50.000 er ansvarsløst. Eksportindustrien må legges ned dersom alle skulle kreve så mye, kommer til å bli gjentatt.

For slik har streikende grupper utenfor LO blitt kritisert knallhardt gjennom hele 90-tallet - og sterkere jo mer de har sakket akterut i forhold til industriarbeiderne og først og fremst de 125.000 funksjonærene som jobber i det private næringslivet.

Men historien viser at de ikke skal la seg skremme. For de er nødt til å kjempe for oppmerksomhet via media for å skaffe forståelse blant folk flest, og ikke minst politikere, for sine krav. Lærernes solide uttelling de siste årene har vist for enhver hva som skjer når markedet er satt ut av spill i lønnskampen - og politikerne skjærer igjennom på bakrommene. Slik det er når lønnskampen er styrt av korporative særinteresser, der staten er mellommannen som balanserer ut kronene både de gangene LO og NHO kommer på kollisjonskurs - og når disse to sammen har overkjørt andre grupper lenge nok. Les: Lærere og sykepleiere.

Vi gjentar et Jens Stoltenberg-sitat da vi oppsummerte siste hovedoppgjør her i ØR:

- Det at vi har fått til et lønnshopp for lærerne, er ikke et nytt element i selve den norske modellen.

Klarere kan det ikke sies hvem som skiller vinnere fra tapere i lønnsoppgjørene. Det har naturligvis også sykepleierne skjønt. Derfor syter og krever de som aldri før. I trygg forvissning om at det helt sikker blir noe ved en senere korsvei, om de ikke skulle nå frem denne gangen.

Saken fortsetter under annonsen