Mediepulsen - Livet etter Orderud

Publisert: 23. juli 2002 kl 15.31
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

To års maraton er over. Dommen i Orderud-saken er falt. Klimaks er nådd i det 30 dager lange rettssalsdramaet. Vi kan ikke helt skjønne at det er over. Vi er jo blitt på fornavn med Veronica, Per, Kristin og Lars. På Internett har vi lest referatene ord for ord, i avisene har vi lest spaltekilometer og vi har sett flagrende, lyst hår og bøyde nakker forlate rettssalen på TV. NRK Dagsrevyen, TV 2, Aftenposten, VG og alle de andre har fulgt saken med et utall journalister og kommentatorer. Utenfor Fokus Butikksenter har de samme forsøkt å kapre lokalbefolkningen til å uttale seg om hva denne saken har gjort for Sørumsand, som tidligere kun var kjent som hjembygda til 91 Stomperud. Se & Hør har disket opp med saftig sladder om de involverte. Aviser, TV og radio har brukt minst like mye plass på Orderud-saken som på Treholt-saken, og saken tilhører allerede den eksklusive gruppen av straffesaker som vil bli husket fra norsk kriminalhistorie.

Denne rettssaken har hatt alt. Ikke en krimforfatter kunne ha kreert dramaturgien bedre. Vi sitter med følelsen av å ha fulgt med på en velregissert såpeopera i beste sendetid. Ingredienser: Et stille og beskjedent ektepar som har en opprivende gårdstvist gående med hans foreldre. Hun har en søster som er eks-nakenmodell og eks-narkoman, har en masse skumle venner, en rekke med eks-kjærester og er nygift. Og hun har en våpenkjent eks. Vitnene har i stor grad demonstrert sviktende hukommelse. Vi har fått servert kjærlighet, sjalusi, hevn, løgn, sannhet, isfront mellom søsken og tiltalte som forsover seg til retten i en skjønn og forvirrende forening. Og vi har deltatt i tiltaltes bryllup og bursdagsselskap hjemme hos pappa.

Vi har fulgt rettens administrator Trond Våpenstad som har fått terningkast seks for måten han har administrert retten i Frogner Grendehus på.

Så en junidag: Lovens strengeste straff for de tre tilstedeværende. «Veronica Orderud har forlatt retten,» meldte NRK. «Veronica Orderud har gråtende forlatt rettssalen», meldte TV 2. En uvirkelig såpe viste seg å være virkelig. Hva gjør vi nå?

Nå venter vi på lagmannsretten og på fortellinger fra innsiden av Bredtveit kvinnefengsel.

Saken fortsetter under annonsen