Mediepulsen: Hvor er konkurransetilsynet?

Publisert: 23. juli 2002 kl 16.06
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Vi har grunn til å be om unnskyldning, sa Harald Norvik, styreformann i SAS, og så skrekkelig bedrøvet ut. Han hadde akkurat avsluttet styremøtet hvor SAS måtte krype til korset og innrømme ulovlig prissamarbeid med Maersk Air. Et prissamarbeid som ga SAS fullstendig monopol på den lukrative ruten mellom Stockholm og København. Like etter at Norvik hadde lagt seg flat og bedyret sin uvitenhet inntil i våres, kunne dansk presse avsløre at styret ble informert allerede i juni fjor.

Og han hadde virkelig grunn til å unnskylde seg. Flyselskapets kunder har tapt titalls millioner kroner på den ulovlige avtalen. Men for kundene er det ett fett om det foreligger en ulovlig avtale som hindrer konkurransen, eller om det er en stilltiende overenskomst som fører til prissamarbeid.

Denne måneden fikk vi nemlig den lite fornøyelige glede å stifte erfaring med norsk luftfart anno august 2001 - etter at Color Air er borte og Braathens er i ferd med å bli oppslukt av SAS. En rask prissjekk på en helgetur til Trondheim påførte oss mer ergrelse enn vi hadde godt av. Det beste tilbudet Braathens kunne varte opp med var en tur-retur billett til 1.536 kroner. OK, tenkte vi. Vi får høre hva SAS makter. Men konkurrenten opererer med nøyaktig samme pris - 1.536 kroner. På krona nøyaktig. Vi valgte toget.

Du burde komme med enda en unnskyldning, Harald Norvik. Det er likegyldig for kundene hvorvidt prissamarbeidet er regulert i en ulovlig avtale eller om det kommer i stand på annen måte.

Vi har også hatt den tvilsomme fornøyelse å få erfare hvordan elektrobransjen bruker prissamarbeidet til å stjele fra kundene. En vanlig elektrisk ledning som ut fra grossist koster 3 kroner meteren, må du og jeg betale nærmere 30 kroner meteren for til elektrikeren. Forsøker noen innen bransjen å trosse det sinnrike systemet av prissamarbeid mellom produsenter, importører, grossister og installatører trer «dødsskvadronene» i funksjon. Den ulydige skal tvinges i kne.

Også når det gjaldt elektrobransjen var det media som førte an i avsløringene om prissamarbeid. Det skulle ikke være nødvendig når man har en egen institusjon til å ta seg av slikt. Konkurransetilsynet - hvor i all verden er dere hen?

Saken fortsetter under annonsen