Mediepulsen - Føder terrorister

Publisert: 2. juli 2002 kl 10.47
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Det er tid for helter og skurker, for oss mot dem. Det er krig igjen, det er tid for CNN.

Eller for BBC World.

For statsmenn, enten de er det bare i navnet eller også i gavnet. For dagens øverstkommanderende, for dagens generaler. Men først og fremst for eks ditt og eks datt. Helst CIA, MI6, eller Security Adviser og Security Council. Eller spesialister på terrorisme generelt eller Osama bin Laden spesielt.

De er alltid anglosaksere.

Det er først og fremst i disse landene det finnes profesjonelle militære apparater i dag. De kjempet den kalde krigen for oss, de ordnet opp i Kuwait og vel også i Jugoslavia.

BBC og CNN har vært med på store kampanjer før. En gang fulgte jeg Thatchers flåte via BBC World, der jeg satt i Buenos Aires. Jeg tvilte aldri på at de var underveis, selv om argentinske media tåkela som best de kunne hva som skjedde alle steder i Atlanterhavet - enten det var på Falklandsøyene eller lenger nord.

Tilgang til de sentrale aktørene er blitt nok et aktivum for TV-kanalene. En dag tidligere statsminister Barak fra Israel (nå må verden forstå hva Israel står overfor!). En annen tidligere utenriksminister Henry Kissinger i USA (aldri har USA samlet en bedre krigskompetanse rundt et bord!).

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg til å være faktaorienterte, slipper de motparten til. Selv de mest ytterliggående muslimene.

Samtidig er det jo så fint pakket inn. Vi vet alle at de er på vår side. Bush trenger ikke å tvile, ikke Blair heller.

Dette er fritt TV for en fri verden, som amerikanerne sier. Og for hver gang de gjentar det, for hver gang kanalene bretter seg ut i sin vestlige praktfullhet, fødes en ny terrorist.

Dessverre, og helt uten grunn selvfølgelig. Men slik tror jeg verden er nå.