Mediepulsen: Annerledesfjernsynet

Publisert: 1. juli 2002 kl 11.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

OL-sirkuset er over. Big Brother er i full gang. Om ikke lenge kan PR-kåte ungdommer igjen ha bunkers-sex med halve Norge som tilskuere.

Og i disse dager blir det enda mer reality-TV, ja faktisk en alternativ kanal, registrert i Brønnøysundregistrene. Den splitter nye ikke-kommersielle «Åpen Kanal» ble stiftet 24. februar og skal på lufta i løpet av våren 2003.

Den nye kanalen skal bli en slags «speaker’s corner» i vår egen stue. Med annerledes underholdning og annerledes opplysning. Et fjernsyn som verken er kommersielt eller statlig styrt, men gir direkte adgang for individer og organisasjoner som har noe på hjertet. Har du en sak - eller deg selv - du vil presentere, kan du troppe opp og leie deg tid og studio i Åpen Kanal.

Ildsjelene bak er velvoksne professorale gubber som Arne Næss, Nils Christie og Jostein Gripsrud. Målet er å få til en landsdekkende, åpen fjernsynskanal hvor organisasjoner, universiteter, høgskoler, uavhengige film- og fjernsynsprodusenter, bare ikke politiske partier kommer til. Derimot skal det være plass til homofile og lesbiske. Kanalen skal bli et talerør for folk som sitter i fengsel, kort sagt representere de tause så vel som de taletrengte i samfunnet, og alle skal få anledning til å gå i dybden.

Det lyder unektelig noe baktungt hele greia. Vel er både Arne Næss og Nils Christie ihuga tilhengere både av fri hasj og sivil ulydighet, men her kan det bli fritt frem for mange mørkemenn. Eller kanskje det hele bare er oppløpet til et eldreopprør?

De fleste storbyer i USA har for lengst tatt åpne kanaler - eller såkalte «public access»-kanaler - i bruk. Alle på Manhattan har rett til å lage sitt eget program. Problemet er bare at de fleste kanalene sliter med pengemangel. Dermed blir det færre lange filosofiske diskusjoner om hvordan samfunnet skal se ut og flere sære ekshibisjonister som kan betale for seg. Som for eksempel alle de som ikke nådde frem i Big Brother- eller Oprah-progammene.

Vi venter spent på utviklingen. Kanskje får vi Arild Edvardsen-fjernsyn på morgenen, Ari Behn-fjernsyn til middag og Rørlien Saue-fjernsyn til kvelds fra neste år? Og dype samfunnsdebatter mellom Arne Næss, Kjell Inge Røkke og Aqua-Lene innimellom?

Saken fortsetter under annonsen