Mediepulsen: Andre stemmer
«Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden», er valgspråket til alskens profesjonelle prognosemakere. Nå kan de kanskje legge til at alle spådommer bare gjelder så lenge intet vesentlig nytt skjer. En dag, altså, eller kanskje ti.
Ja, det er trolig like greit å innse at du får vite mer om hva som kommer til å skje i verdensøkonomien og aksjemarkedet ved å søke helt andre kilder enn avdelingen for makroanalyse. For eksempel på kultursidene i Dagbladet.
For der skriver Suzanne Brøgger, som viser seg å være Afghanistan-ekspert god som noen etter flere turer til landet siden 1966. Da Kongen styrte og heltene var de sterke krigerne Ajax og Akilles - og næringsministeren var en kvinne. Brøgger skriver om de 70 stammene og språkgruppene. Om den eneste nasjonale identiteten til felles ord som «krig og uovervinnelighet».
Konklusjon: Alt hva vi i Vesten er for, er de imot. Når vi bøyer oss for livets kompleksitet, triumferer de over dødens enkelthet.
I serien der forfattere og kunstnere gir til beste sine skarpe observasjoner av verden etter terrorangrepet på USA, treffer Kjartan Fløgstad kjernen i den nye usikkerheten: «Det nye er at etter 11. september vet vi at også dette gjelder for de rike og mektige, selv midt i hjertet av Imperiet».
Og «dette» er at menneskelivet er kort, eksistensen skrøpelig og sjaber. Som særlig fattigfolk i den tredje verden alltid har visst.
«Både før og etter 11. september står de vestlige demokratier i spissen for en antidemokratisk verdensordning», skriver Kjartan Fløgstad.
Som han for så vidt alltid har gjort. Det nye er at stadig flere vil dele hans syn, også om de tar avstand fra terrorangrepet på USA.
Dette åpner for sterke motsetninger (og langvarig krig) eller for reformasjon av en urettferdig verden.
I sum beskriver disse forfatterne en ny, fundamental usikkerhet som passer utrolig dårlig i de økonometriske analysene. Lytt til andre stemmer enn de vanlige!