Mediepulsen: Alt er galt

Publisert: 14. juni 2002 kl 13.47
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

«Skolen forgubbes», kunne Aftenposten nylig fortelle sine lesere. Et stort oppslag bød på sinte elever («de gamle lærerne er ikke på nett med oss»), en ung fortvilt, lærer som må ut av skolen og en fagforeningsrepresentant som er for sluttpakker for eldre lærere.

Årsaken: 4000 lærere skal ut av den norske skolen fordi det er inngått en ny arbeidsavtale.

Dette virker jo ille. Kanskje blir noen enda mer foruroliget når det opplyses at gjennomsnittsalderen for lærerne i grunnskolen er 44 år, mens den er 47 år i videregående?

- Det er vår læring det gjelder, sier Persbråten-elev i første klasse, Carl Philip Steimler. For å understreke alvoret.

Ja, visste vi det ikke. Norge og den norske skolen er middelmådighetens paradis, ganske enkelt fordi problemene får tårne seg opp, er det underliggende budskapet.

På den andre siden kan det likevel anføres et par argumenter for at utviklingen ikke er helt gal. En del av helheten, som utelates. For det første husker nok de fleste at lærerorganisasjonene i årevis har grått for sin dårlige lønn, og at to regjeringer endelig valgte å gjøre noe med dette i 2000/2001.

Lærerne fikk altså innfridd sine krav. Prisen de måtte betale, var mer jobbing. Konsekvensen var at færre lærere sluttet.

Saken fortsetter under annonsen

Altså det beste som har skjedd norske lærere - og skolen - på årtier, skulle jeg tro. Greit er det også at dette skjer i en periode da knapphet på arbeidskraft er i ferd med å bli et problem i Norge - og et bevis på at også det offentlige kan gjøre noe for å holde på arbeidskraften.

Oppslaget er nok et bevis på at vi journalister alltid finner en negativ vinkel, og at også fagforeningene gjerne bidrar til å legitimere nye krav..

For å vri på et munnhell: Det blir aldri så bra, at det ikke er dårlig for noen.

ivani