Mediepulsen: Almskogs svarteper

Publisert: 2. mai 2002 kl 13.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er gått sport i å kritisere, hudflette og slakte sine forgjengere. Ingen har til nå overgått Kjell E. Almskog i svartepermeldinger.

«Jeg spør meg selv og mine kolleger fra tid til annen: Skal vi ikke få en positiv overraskelse. Det har ikke hendt i min periode. Hvis det er en surprise, så er det alltid negativt», sa Almskog til Økonomisk Rapport vinteren 1999. Han hadde sittet som konsernsjef i Kværner i et år, og felte dommen over sin forgjenger Erik Tønseth.

Sterkere kan du vel knapt få sagt det. Erik Tønseth fikk sin svarteper og offentlige henrettelse på forsiden av Økonomisk Rapport.

Skjebnens ironi er lunefull. Det skulle ikke gå så fryktelige lang tid før Tønseth klarte å kvitte seg med sin svarteper, og taperkortet havnet hos Kjell E. Almskog, som nå gjør hva han kan for å dytte det over på andre.

Fallerte Kjell E. Almskog gråter sine tapre tårer hos våre lakserosa kolleger i Dagens Næringsliv, og synes det er tragisk at Diderik Schnitler og andre navngitte ex-topper i Kværner ennå ikke har skriftet sine synder for feilslåtte investeringer begått i før-Almskogsk tid.

Almskog må åpenbart ha et desperat behov for å renvaske sitt ettermæle på vei inn i solnedgangen.

Det tragiske er, ifølge Almskog, at Schnitler & Co ennå ikke har erkjent noe ansvar eller sendt noen beklagelse for de katastrofale tapene de påførte Kværners aksjonærer.

Saken fortsetter under annonsen

Nå vil vel verken erkjennelser eller beklagelser fra hr. Schnitler hjelpe Kværners aksjonærer. Den egentlige tragedie, sett med Almskogs øyne, ligger vel i det faktum at det i dag er Kjell E. Almskog som sitter på svarteper, og det er ikke alltid like lett å bli kvitt taperkortet.

Og snart kommer vel dagens Kværner-sjef Helge Lund til å avsi sin dom over Almskogs Kværner-regime.