Mediepuls: Upolitisk CIA-TV?

Publisert: 17. september 2002 kl 14.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I gamle dager, da vi måtte nøye oss med en TV-kanal og en radiokanal her til lands, hadde selvfølgelig overvåkingspolitiet full kontroll med virksomheten på Marinlyst. Dette var bare rett og rimelig. Sett fra Bergen og TV2s ståsted er NRKs overvåkede historie alt annet enn ærerik. Og derfor er det i alle fall en smule komisk når TV2 nå har gått i tospann med selveste CIA.

Det svinger definitivt mer over dette enn et samarbeid med Per Sefland. Selv om det bare handler om en TV-serie, «The Agency», der CIAs heltemodige offiserer redder verden fra arabisk skurker. Tidsriktig som bare det. I hele 22 episoder, foreløpig. CBS, det amerikanske TV- selskapet som står bak serien, forsøker i sin PR for serien å få det hele til å se ut som rene dokumentarfilmer. Og TV2 følger opp og gir oss «sannheten om CIA» i aller beste sendetid. Og ingen må tro at det ligger noe politisk bak. I hvert fall ikke fra CIA, som velvillig har stilt både lokaler og stab til disposisjon. I tillegg til at de har tatt aktiv del i manusarbeidet.

Men i stedet for applaus for å ha snust seg frem til en hyperaktuell serie, har TV2 bare fått negativ presse. Og som i enhver sak der etterretningsorganisasjoner er involvert, har vi fått standardkommentarer på løpende bånd.

- Jeg har ikke noe syn på dette, sa Kåre Valebrokk, og lot som han var uvitende om både såpe-serier og påvirkningsagenter.

- Dette kjenner jeg ikke til, sa programdirektør Nils Ketil Andresen, mannen Valebrokk håpet hadde satt seg inn i dette.

Men det hadde han åpenbart ikke.

- Internasjonale serier finansieres på forskjellige måter, var det beste han kunne komme opp med som forsvar for sine valg. Og for TV-kanalens uavhengighet.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel; rett skal være rett: CIA-gutta har ikke flyttet inn rett over gangen for Kåre Valebrokk. Og heller ikke gjort et forsøk på å ta styringen over kanalen. Men gitt oss et eksempel på at CIA ikke lenger sover i timen. Og kynisk utnytter at blant annet norske TV-sjefer gjør det.