Mediepuls: Jens P. og damene

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.28
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jens P. Heyerdahl kan fortsatt overraske.

I forrige uke holdt han foredrag på generalforsamlingen til Nordlandsbanken i Bodø, og snakket til både eiere og lydhøre representanter fra pressen.

Slik talte Jens P.: «Med alle de inkompetente mennene som sitter i norske styrer kan økt kvinneandel bare bety én ting: «Upside».

Og han vet hva han snakker om.

Jens P. Heyerdahl har stort sett omgitt seg med et hoff av menn.

Orklas øverste ledelse har med Lisbeth Lindberg som et midlertidig unntak vært en ren gutteklubb. Lindberg var konserndirektør, med ansvar for informasjon, men har valgt å si takk for seg. Også styret i Orkla har lenge vært en ren herreforening, helt til Åse Aulie Michelet brøt mannshegemoniet. Før Michelets innmarsj, måtte kvinnene nøye seg med en observatør som kunne se de viktige menn i arbeid.

En av Jens Ps håndplukkede menn, konserndirektør Halvor Stenstadvold, forklarte kvinnefraværet i Orkla-styret slik i en samtale med Økonomisk Rapport høsten 1999:

Saken fortsetter under annonsen

«Vi vil gjerne ha flere kvinner i styret, vi, men forutsetningen er jo at de kvinner som sitter i styret har en bakgrunn og en kompetanse i det vi driver med».

Kort sagt: Kvinner er flott. De er bare ikke dyktige nok.

I fjor abdiserte Jens P. Heyerdahl fra Orkla-tronen, og det kan se ut som han har brukt tiden til å skaffe seg et nytt verdensbilde. For nå er han kommet til at «Kvinner har langts større selvinnsikt enn menn», og kan bare bety «upside».

Det skjer noe med folk som går over i pensjonistenes rekker. Spør Kåre Willoch! Og nå altså Jens P., som overlot Orklas lederpinne til en firermannsbande, ledet av kronprinsen Finn Jebsen.

I år er 8. mars ennå ikke over, og den flørtende taffelpianist Jens P. har fortsatt draget på damene.