Mediepuls: Gjenreise hva, Jagland?

Publisert: 22. juli 2002 kl 15.42
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det hevdes at mediene er altfor hardhendte med Thorbjørn Jagland. At det skjer en personfokusering og uthenging uten sidestykke.

Jeg håper ikke det. Og dersom det er tilfelle, bør Jagland umiddelbart få fri fra det store kjøret fra pressen. Pressen bør heller konsentrere seg om de politiske skillelinjene mellom de to kamphanene. Ingen er tjent med å bli kvitt en politisk aktør ved hjelp av personterror.

Så la da denne spalten - i hvert fall for denne gangen - kutte ut slengbemerkninger om at det finnes da smartere måter å håndtere pressen på enn det Thorbjørn Jagland gjør; har han ikke en informasjonssjef i sin nærmeste familie? osv.

I stedet konsentrerer vi oss om det partiformannen sier han står for politisk.

Jagland snakker om gjenreisning. Han vil gjenreise sosialdemokratiet, han vil gjenreise staten og han vil fokusere på de økte forskjellene mellom fattig og rik.

I halvannet år satt han i en Ap-regjering hvor han hadde muligheten til gjenreisningsarbeid. Og hva var det mest iøynefallende han bidro til. Jo, å delprivatisere staten og å la staten overta sykehusene, bortsett fra momsreformen som Ap-regjeringen ble påtvunget av opposisjonen. Var dette et skritt på veien til å gjenreise staten og sosialdemokratiet?

Neppe. Folk flest er likegyldige til om staten eller fylkeskommunen eier sykehusene eller ikke. Bensinprisen og miljøproblemene er de samme om Statoil er heleid av staten eller om selskapet er delprivatisert.

Saken fortsetter under annonsen

Det folk er opptatt av er om ventetiden for behandling går ned og om det finnes leger og sykepleiere som kan behandle dem når de trenger det. Hadde Jagland sagt at Arbeiderpartiet vil prøve å løse helsesektorens største problemer - nemlig behandlingskøene og mangel på personell - ville nok folk ha hørt på ham.

Det hjelper lite at Jagland ber mediene i større grad konsentrere seg om politikken isteden for personkonfliktene, så lenge velgeren også føler at politikken ikke angår dem. Jagland - fortell folk, helt konkret, hva gjenreisningsplanene dine innbærer.