Mediapuls: Elefantsyke?

Publisert: 3. juli 2002 kl 10.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Orkla Media gir seg ikke. Mens oppsigelsene hagler i Danmark, annonserer selskapet ytterligere investeringer hos våre snapsdrikkende naboer. Som Schibsted i Sverige og Estland, som A-pressen i Russland.

De tre norske mediehusene har for lengst delt opp det norske markedet, og bortsett fra til dels usikre satsinger på nettaviser og TV-utbygging, er det ute det skjer. Alle har de opplevd å kjøpe opp utenlandske aviser som gir dem superfortjenester, alle har de opplevd kjøp som er de rene tapsslukene. Alle er de med på den store oppkjøpskarusellen.

Orkla Media la nærmere tre milliarder kroner på bordet da det kjøpte danske Berlingske Officin. Det nordmennene til nå har fått ut av kjøpet er knallharde reaksjoner på kravet til rasjonalisering av driften; redaktører som sier opp og journalister som streiker.

Like fullt vil nordmennene satse mer i Danmark og presenterer sin nye gratisavis i København. Farlig likt Schibsteds Europa-satsing. Schibsted har ligget flere hestehoder foran med oppbygging av sitt gratisavisnett i Europa. Og til tross for at inntektene har uteblitt og videre planer i Tyskland lagt på is, så sier Schibsted at gratisavissatsingen fortsetter.

Hva er det så som svikter? Som andre konkurrerende mediehus, har de norske trolig overvurdert mulige annonseinntekter og leserskarer. Og når det gjelder gratisavisene, er det som kjent annonseinntektene som teller.

Det er mulig at oppsigelsene og effektiviseringsplanene som gjennomføres til en viss grad kan være nødvendige. Selv om det må svi særlig hardt når folk sies opp over en lav sko i land der ledigheten er stor fra før. Og vi tror heller ikke journalistene i Schibstedeide Svenska Dagbladet tuller når de sier at nå er smertegrensen nådd for hva som er forsvarlig journalistikk.

Hva er det så leserne sitter igjen med? En stadig voksende mengde gratisaviser av vekslende kvalitet - og kvalitetsaviser som snart bare er historie. Er det det vi vil ha? Jeg bare spør.

Saken fortsetter under annonsen