Manhattan-same?

Publisert: 26. juni 2002 kl 12.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kanskje er det ut med Gucci, Donna Karan og Prada i New Yorks klesverden og in med klær inspirert av samedrakter? Kanskje vi snart får se de trendy menneskene som handler i de eksklusive butikkene på Fifth Avenue i mer tradisjonelle ulljakker med fargerike bånd?

Noe kan tyde på at det er et marked for drakter med historie. For i magasinet The New Yorker står en annonse for selskapet Samiiland. I annonsen står det at de som kjøper jakka må forberede seg på å bli lagt merke til. Og for den sameinspirerte jakka, laget i Vermont, må kjøperen som ønsker å skille seg ut punge ut med 375 dollar, eller nesten 3.400 norske kroner. På hjemmesiden www.samiiland.com kan man lese at den klassiske samejakka er inspirert av nomadesamene som lever av reinsdyrdrift nær den arktiske sirkel.

Gründeren Gay Ellis selv sitter oppe i fjellene i Vermont og kan også tilby andre kvinneklær, barneklær og produkter til hjemmet. Vi kan vel bare legge til at motene skifter raskt, og at alt er tillatt i år også. Nå må husfliden i Kautokeino kjenne sin besøkelsestid. Hva med en filial på Fifth Avenue?

Saken fortsetter under annonsen