Look to Knut Kjær

Publisert: 4. juli 2002 kl 16.09
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Lederen av det norske Petroleumsfondet, Knut Kjær, (bildet) får mye skryt i det amerikanske finansbladet Forbes. Kjær og det norske oljefondet blir fremholdt som langt tøffere i forvaltningen av statens penger enn selveste Bush-administrasjonen.

«Social security reformers should look to Norway for a blueprint», heter det i bladets omtale av det norske oljefondet. Bladet viser til at Kjær har investert oljepengene på all verdens børser, mens president George W. Bush har store problemer med å få Kongressen til å investere bare en bitte liten del av fremtidige trygdemidler i verdipapirmarkedet. Det henvises også til at den italienske statsministeren, Silvio Berlusconi, er under press for å reformere forvaltningen av de italienske pensjonsmidlene.

Om Knut Kjærs måte å forvalte oljepengene, skriver Forbes at «Norway’s experience demonstrates that sophisticated investments can be made in a careful, responsible manner».

Forbes slår fast at Knut Kjær har hatt en heldig hånd med fondets investeringer. I 1997 og 1998 var den årlige avkastningen ni prosent. I 1999 var den 12,5 prosent, mens det i 2000 var 2,5 prosent. Og i første kvartal i år var det en nedgang på 2,8 prosent. «Ikke verst», skriver Forbes og sammenligner med MSCI World index som gikk ned 12 prosent.

Saken fortsetter under annonsen