Lønn under svangerskap

Publisert: 3. september 2003 kl 10.08
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kvinner, barn og egen næring henger dårlig sammen. Selvstendige næringsdrivende har ikke rett til fødselspenger. Den retten vil de snart få.

Lønnsmottakere har rett til lønn i inntil 52 uker etter fødsel, hvorav far skal ta minst fire uke. Beløpet er begrenset til 6G eller 341.166.

Denne retten gjelder ikke nyskapere, entreprenører og andre selvstendige næringsdrivende. Fravær av fødselspenger utgjør kanskje det alvorligste hinderet for å få flere kvinnelige innovatører i Norge.

Om en drøyt år kan det være fjernet av veien. Økonomisk Rapport har fått bekreftet at den nåværende ordningen er under vurdering.

Problemene er omtalt i familiemeldingen som Stortinget fikk før sommeren. Saken har fått hastestatus. Forslaget vil ikke komme som NOU: Det vil ta for lang tid.

En arbeidsgruppe er nedsatt i ekspressfart i sommer. Den er ledet av ekspedisjonssjef Arni Hole i Familiedepartementet. Sammen med kolleger i Finans-, Sosial-, Nærings- og Landbruksdepartementet skal hun vurdere en omlegging.

Arbeidsgruppen skal være ferdig i februar neste år. Ordningen kan være på plass på statsbudsjettet for 2005.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi ønsker både flere barn og flere kvinnelige entreprenører. En reform av fødselspengeordningen er kanskje vårt viktigste bidrag for å få større fart på begge deler, sier Hole.

Selvstendige næringsdrivende har i dag rett til inntil 60 prosent av 6G i svangerskapspenger, men ikke fødselspenger.

Men gildet må betales. Ordningen blir kostbar. Entreprenører og andre selvstendige næringsdrivende må belage seg på å betale en avgift til staten, slik bedriftene i dag finansierer ordningen for sine ansatte over arbeidsgiveravgiften.

- Vi snakker om betydelige beløp, sier Hole uten å ville gå nærmere inn på hvor mye.