LO velger kampformen
- Tradisjonelt er det LO som bestemmer om det blir sentralt eller forbundsvist lønnsoppgjør.
- 16. februar blir hovedlinjene og oppgjørsform bestemt på LOs representantskapsmøte. Fellesforbundet har bestemt seg for at de vil ha forbundsvist oppgjør, men er avhengig av å få flertall for dette i LOs representantskap. Blir det forbundsvise oppgjør, starter Fellesforbundet og Norsk Industri lønnsoppgjøret i begynnelsen av mars.
- Mye taler for moderate lønnstillegg i privat sektor i år. De ansatte i industrien har alt vært ute og varslet moderate krav for å beskytte arbeidsplassene sine.
- Statistisk sentralbyrå spår en lønnsvekst på 3,7 prosent og prisvekst på 2,3 prosent i år. Slår det til, øker kjøpekraften med 1,4 prosent.
- Den nye og LO-vennlige regjeringen kan også få betalt for samarbeidet med moderate krav. Og ikke minst viktig er det at arbeidsledigheten fortsetter å falle. Aetat anslår nå at det blir 35.000 nye jobber dette året.
- På den annen side går næringslivet så det suser. Mange bedrifter har store overskudd. På den enkelte bedrift kan de ansatte kreve sin del av kaka. Om ikke lenge kommer statistikken som viser utviklingen i lederlønninger. Den pleier å piske opp stemmingen foran lønnsoppgjørene. Årets oppgjør er et hovedoppgjør, og skal handle om mer enn lønn.
- Tidligpensjonsordningen AFP kan skape problemer. Statens bidrag for 62- og 63-åringene skal opp til vurdering. Går regjeringen inn for å svekke AFP-ordningen, kan det bli bråk.
- I år, som før, er det sannsynlig at LO vil prioritere likelønn og lavtlønnede. Det har etter hvert blitt et kjennetegn på oppgjørene ledet av LO-leder Gerd Liv Valla.
Saken fortsetter under annonsen