Lærer av danskene

Publisert: 28. juni 2002 kl 10.55
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

De siste 30 årene har folkehemmet blitt stadig fattigere, spesielt sammenlignet med Danmark. Nå ser svenskene over Øresund for å ta lærdom av danskene. I en ny rapport utarbeidet av Svenskt Näringsliv undersøkes årsakene til at söta bror gjør det langt dårligere i business enn danskene.

Og rapporten er lite lystig lesing for svenskene. I 1970 var Sverige det rikeste landet i Norden og det fjerde rikeste i verden. Nå er det Nordens fattigste land og det har rast ned til en 17-plass i verdensmålestokk. Danskene derimot har holdt posisjonen som verdens sjette rikeste land i hele perioden. I 1970 kostet en dansk krone 70 svenske øre.

I dag må svenskene ut med 1,20 svenske kroner for å kjøpe en dansk krone. Utviklingen skyldes i hovedsak at danskene er blitt 30 prosent mer produktive enn svenskene de siste 30 år. Ifølge undersøkelsen skyldes dette at danskene i større grad har lyktes med å skape bedre betingelser for nyskapning og investeringer i det private næringslivet.

Også Norge kan ha en del å lære av danskene. For ifølge rapporten er fjerning av formuesskatt og redusert skatt på realisasjonsgevinster to av de viktigste tiltakene for å få næringslivet på rett kjøl.

Saken fortsetter under annonsen