Lei av lavpris

Publisert: 25. juni 2002 kl 10.50
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Moderne kunder vil heller ha respekt og ærlighet fremfor lave priser. Service, tilgjengelighet og opplevelser er også viktig for butikker som vil lykkes. Kvaliteten på varene tar kundene nå for gitt. Det er amerikaneren Fred Crawford som har undersøkt hva 10.000 forbrukere forventer. Resultatene er på godt amerikansk vis presentert i bokform. The Myth of Excellence er tittelen, og konklusjonen er at butikker som vil lykkes, må satse på å være relevante for sine kunder. Ingen kan være best på alt og samtidig tjene penger. Derfor må butikkene prioritere å være ledende på et av fem kriterier. Disse er: tilgjengelighet, opplevelser, pris, produkter og service. I tillegg må butikken skille seg positivt ut på enda et kriterium, og være minst gjennomsnittlig på de andre kriteriene.

- Dette høres så enkelt ut at vi knapt selv skjønner at vi brukte hundrevis av timer sammen med butikkledere for å utvikle modeller for dette, sa Crawford under et seminar for norske ledere arrangert av Cap Gemini Ernst&Young.

Funnene stemmer godt overens med en undersøkelse utført av doktorgradsstudent og kjøpmann, Ole Bjørn Landsverk, som har spurt 17.000 kunder i Norge om hva de prioriterer ved valg av dagligvarebutikk.

- Kundene besøker butikken 50-100 ganger årlig, og ingen kjenner butikken bedre enn kunden. Å kommunisere at man er best på noe, som kunden deretter ikke opplever i butikken, er katastrofalt, sier Landmark.

Å gå på shopping i norske dagligvarebutikker, blir neppe noen opplevelse på lang tid. Pris er fremdeles viktigere i Norge enn i de fleste andre land.

I Storbritannia lanseres det 2000 nye produkter årlig. I Norge fikk vi 400 nyheter på fem år, sier Landmark, som skylder på landbruksmonopolet.

Saken fortsetter under annonsen