Legger ned øksa

Publisert: 9. juni 2005 kl 19.06
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Regjeringen har fått skogsnæringen til å legge ned hugstøksa og ta opp stridsøksa. Næringen frykter en nedgang i hogsten på 15-20 prosent hvis regjeringens skatteforslag blir vedtatt. Skoginntekten beskattes i dag som kapitalinntekt, der skatten er 28 prosent. Forslaget er at inntekten skal beskattes som personinntekt, der satsen er 48 prosent.

- Regjeringen legger opp til regler som rammer skogsnæringen svært hardt. Skogbruk er i dag en tilleggsnæring for de fleste skogeiere, noe som gjør at inntekten raskt vil bli beskattet som marginalskatt. Mange skogeiere vil derfor heller la være å hogge fordi det ikke blir mulig å få hogsten til å lønne seg, sier administrerende direktør Ivar Korsbakken i Norges Skogeierforbund.

Han mener at forslaget trolig er utilsiktet og skyldes politikernes manglende kunnskap om skogbruksnæringen.

- Konsekvensene blir store. Den største verdiskapingen av hogsten ligger i videreforedlingen, som er en betydelig næringsvirksomhet over hele landet. Det er få norske bygder som ikke har sagbruk eller annen form for trevarevirksomhet, sier Korsbakken.

Skogbruket og tilhørende verdikjede skaper verdier for 30 milliarder i året, ifølge Skogeierforeningen, som hevder at ringvirkningene og verditapet av den antatte reduserte hogsten blir fire-seks milliarder kroner.

Gunnar Gundersen er førstekandidat for Hedmark Høyre ved høstens stortingsvalg. Han har vært styreformann i skogeierorganisasjonen Norskog, og havner mellom barken og veden i denne saken.

- Det blir tøffere å være høyremann i skogfylket Hedmark nå, sier Gundersen.

Saken fortsetter under annonsen