Yngre ledere utbrent

Publisert: 1. oktober 2007 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Mannlige leder er en utsatt gruppe, og det er ikke bare de eldre som rammes. Lederne som har følt utbrenthet eller utmattelse blir yngre og yngre. Det forteller Gro Krefting, som har skrevet hovedfagsoppgave om mannlige ledere som møter veggen og hvordan disse kommer seg tilbake igjen, til Finansavisen.

Det viser seg at ledere som har en relasjonell lederstil, med nære bånd til medarbeiderne sine, er mer utsatt for utbrenthet enn andre. Andre forklaringer kan være at ledere opplever stillingen som ensom, med krav på alle kanter. Når det gjelder yngre ledere, så mener noen at disse er mer utsatt for stress enn sine eldre kolleger fordi de mangler livserfaring.

Gro Krefting er cand.mag med fagene ergoterapi, psykologi og videreutdanning i veiledning for helsepersonell, og har hovedfag på Medisinsk Fakultet. Hun jobber som rådgiver innen tilfriskning fra utbrenthet og andre stressrelatierte lidelser.

De lederne hun har studert i forbindelse med hovedfagsoppgaven sin måtte alle forlate arbeidsplassen sin, men er nå tilbake i jobb. Veien tilbake til et bedre liv er noe som skjer gradvis, og man må ifølge Krefting ta skrittene selv. Man er imidlertid avhengig av andre for å få det til.

- Vi må ikke glemme at utbrenthet er en relasjonell lidelse. En slags negativ møteplass eller ubalanse mellom arbeidslivets krav og belastninger - og en sårbar personlighet. Hvis vi bare snakker om å gjøre personen frisk, glemmer vi at arbeidsplassen også må gjøre slitt for å bli friskere. Først da skapes det balanse i bildet, sier Krefting til Finansavisen.

De vet ikke nøyaktig hvorfor folk blir bedre etter utbrenthet, men Krefting fant at et godt fungerende sosialt nettverk var vesentlig. Profesjonell hjelp og støtte pluss egne ressurser synes også å være vesentlige faktorer.

Det positive i ledernes fortvilte situasjoner, var at de ettertid opplevde at livet tok en ny og bedre vending. Håndteringsevnen ble bedre, de hadde en mer positiv kontroll over hverdagen. De hadde lært seg å sette grenser, beskytte seg selv - og å prioritere.

Saken fortsetter under annonsen