Vil ikke ansette psykisk syke
Logistikksjef Reidar Sørgård ved Rema 1000 Distribunal i Sandnes er ikke en av dem. Han har i tre-fire år ansatt personer som av ulike grunner har hatt problemer med å få jobb.
- Alle mennesker kan få det til hvis det legges til rette for det, sier han til Vårt Land. For tiden er ti prosent av arbeidsstyrken ved Rema-lageret i Sandnes personer som har det Sørgård kaller «synlig eller usynlig bagasje», og han forteller at han har bare gode erfaringer med å ta inn disse menneskene. Og sykefraværet er bortimot null.
Ansettelsene skjer gjennom et samarbeid mellom det private firmaet Kursendring og NAV, Arbeids- og velferdsforvaltningen (som omfatter tidligere Aetat). I praksis fungerer det slik at Sørgård tar inn en person om gangen, som får en fadder og tett oppfølging i starten. Hvis personen trives og ser ut til å passe i firmaet, får vedkommende tilbud om ansettelse.
Eivind Bjørndal i firmaet Kursendring sier til avisen at det vanligvis ikke er mye ekstraarbeid med disse personene for arbeidsgiver. Ifølge Bjørndal er de viktigste egenskapene ved bedriften at den har en viss romslighet, brukbar orden og struktur, og har tenkt litt på hva ansettelsen vil innebære for dem.
Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, mener det er en myte at det er nødvendig med spesiell kompetanse for å ansette personer som har hatt psykiske lidelser.
- Personer som har hatt psykiske lidelser trenger stort sett det alle trenger - å bli sett, få tilrettelagt arbeidet litt etter egenskaper, oppfølging og at det er mulig å komme på jobben og ha en dårlig dag, sier Ørstavik til Vårt Land.
Ved utgangen av 2007 mottok 329.932 personer en uføreytelse i Norge. Psykiske lidelser er årsak til hver fjerde uførepensjonering.