sverre_diesen_f.jpg

Vil ha spesialistbefalkorps

Publisert: 1. oktober 2010 kl 09.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Er det disiplinproblemer blant norske soldater i Afghanistan? Er de for dårlig ledet? Hvordan står det til med etikken? Den typen spørsmål er de siste dagene blitt gjenstand for debatt etter at norske soldater har fortalt om lysten til å drepe, hevnmotiver og drap i mannebladet «Alfa». Én soldat uttalte også at «å krige er bedre enn sex».

Sverre Diesen, tidligere forsvarssjef, mener at innføring av et spesialistbefalkorps/underoffiserkorps - slik andre NATO-land har - vil styrke disiplinen.

– En av underoffiserenes hovedoppgaver er å ha ansvar for disiplinen. Og det ansvaret er det mye lettere å ivareta når du har den autoriteten som følger av at du har jobbet med soldater i 10-15 år på grunnplanet. Soldater har grunnleggende respekt for en annen soldat som er eldre og har mer erfaring enn dem selv, men som fortsatt oppfattes å være på deres eget nivå, sier Sverre Diesen til Dagsavisen.

Ryggrad
Han sier i intervjuet at han ikke mener at soldatene i Afghanistan er dårlig ledet, og tror heller ikke vi ville vært de omtalte episodene foruten med et spesialistbefalkorps. Han sier den nye avdelingsbefalsordningen er et skritt i riktig retning, men mener at innføring av et spesialistbefalkorps ville styrket både soldatenes sikkerhet og disiplinen. Dette fordi lederen på grunnplanet i et slikt system er enhetens mest erfarne soldat.

Diesen beskriver spesialistbefal som en ryggrad i et system der offiserene planlegger, gir ordre og leder på høyere nivå, mens underoffiserene leder og kontrollerer gjennomføringen på grunnplanet.

Intern ledelsesdebatt
Internt i Forsvaret er et utkast til ”Grunnsyn på militært lederskap” denne høsten ute til høring. Målet er mindre kommando og kontroll, mer selvstendighet og teamarbeid samt mer desentralisering. Ikke ulikt den ledelsesfilosofien som i dag gjennomføres i Afghanistan.

Ukeavisen Ledelse omtalte utkastet til grunnsyn på militært lederskap i august i år, og det legges her opp til at den enkelte soldat skal kunne gjøre seg opp sine egne vurderinger – i tråd med Forsvarets verdier og oppdragets intensjoner - når situasjoner oppstår og ha mulighet til å handle fleksibelt. Bakgrunnen for denne ideen er at man i militært operativt lederskap vanskelig kan tøyle all usikkerhet med regler.

Saken fortsetter under annonsen

 

(Ukeavisen Ledelses artikkel om ny lederstil i Forsvaret stod på trykk i nr. 26, 2010. Avisen kan kjøpes i aviskiosken Buyandread)