Vil bryte amerikansk monopol på ledelse
BI har i mange år ønsket å kunne tilby denne typen programmer for toppledere og ledere med topplederpotensial. I høst får den første, lille gruppen ledere denne utviklingsmuligheten.
Norsk program
- Vi har sett at ledernes virkelighet har forandret seg. Forhold som ingen reagerte på tidligere, kaster media seg over i dag. Midt i fokus står toppleder. Ofte uforberedt. Gjennom topplederprogrammet tror også vi at vi kan få bedriftene til å jobbe mer systematisk med ledelse. Det bør være et skikkelig, norsk lederutviklingsprogram her i landet, som har et internasjonalt siktepunkt. Det bør være et skikkelig, norsk lederutviklingsprogram som gjør at ingen trenger å si at for å lære noe må de til Sveits eller USA. Vi har ikke laget et program i «Scandinavian Management», men det bryter likevel det amerikanske monopolet på ledelse i store deler av verden, påpeker Reve.
Erfarne ledere
Han er professor i strategi og logistikk, og tidligere rektor, ved BI, og har utviklet programmet sammen med professor i organisasjonspsykologi ved BI, Astrid Richardsen. Begge leder programmet når det starter opp i september. Med seg i programarbeidet har de hatt partner i Econ og tidligere konsernsjef i Statoil, Harald Norvik.
- Dette programmet gir ikke noen vekttall. Deltakerne ledes ikke gjennom noen eksamen. Det er voksne mennesker som vet å ta ansvar for egen læring og som selv plukker lærdom fra emner og fra hverandre, og bygge nettverkene. Men vi skal ikke se bort fra at det gjør seg godt på CV-en å ha gjennomført et internasjonalt Top Executive Program hos oss, fortsetter Reve.
Reelle problemer
- De lederne som blir med på dette programmet, skal komme til samlingen med noen problemstillinger de har omkring ledelse i egen virksomhet. Det kan være omkring organisasjon, strategi eller andre, vanskelige ting de vil ha litt synspunkter på. I tillegg skal de arbeide med et lite prosjekt knyttet opp mot bedriften, som de skal holde på med hele det året programmet varer. Ideen er å koble fagmiljøet på BI mot bedriftslivet på en annen måte enn i vanlig undervisning. Deltakerne arbeider med reelle problemer som blir analysert og kommentert. Når programmet er slutt, skal de ha et fått en løsning som de kan benytte i virksomheten sin, påpeker han.
«Levende» case
- I tillegg vil vi trekke inn «levende» case - i motsetning til for eksempel de standardiserte case ved Harvard - og bruke en dag på å analysere alle deler av det. Norge er et fantastisk sted til å gjøre slikt. Norge er et slags laboratorium, for det er så åpent. Man kan invitere alle aktørene - som for eksempel fra nedleggingen av Union i Skien - og se på alle problemstillingene rundt den valgte saken. Slikt kan man ikke lære på en handelshøyskole. Det er svært utviklende for kommende toppledere å få innblikk i kompliserte prosesser som omorganiseringer, oppkjøp, nedlegging - ting som enhver leder i dag vil måtte forholde seg til, understreker Reve.
Kjøp hele artikkelen og les mer om Forskning og erfaring.