mann_alene.jpg

Uselviske, men upopulære

Publisert: 19. oktober 2010 kl 09.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Har du noen medarbeidere som tar på seg alle mulige oppgaver og alltid jobber for gruppens beste? Man skulle tro at han eller hun ville være svært populær, men det er nødvendigvis ikke tilfelle, viser forskning fra psykologiprofessor Craig Parks ved Washington State University som er omtalt hos nyteknik.se.

Uselviske mennesker som tar på seg andres byrder kan ifølge forskeren oppleves som like provoserende som egoistiske latsabber som sklir unna all jobb og alt ansvar.

Funnene ble gjort i et studentforsøk, og det viste seg å være flere årsaker til at de totalt uselviske ble upopulære. En grunn var at de fikk andre som «bare» la vekt på rettferdighet til å framstå i et dårlig lys. En annen forklaring var at de uselviske brøt med konvensjonene fordi de holdt seg for gode for belønningssystemet. En tredje forklaring var mistanker om at «de gode» bare gjorde seg til, og at de siden ville gjøre noe negativt.

Det viste seg for øvrig at det folk reagerte på, var ikke først og fremst at de uselviske ga så mye, men at de krevde altfor lite til gjengjeld.

 

Saken fortsetter under annonsen