Tvilende til sjefskarriere

Publisert: 20. juni 2007 kl 10.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Hvert år gjennomfører den svenske organisasjonen Ledarna en omfattende undersøkelse kalt Chefsbarometern. Årets undersøkelse er gjort blant over 1000 ledere og 600 medarbeidere i Sverige, og viser ni av ti arbeidstagere har tillit til sin nærmeste sjef.

Når det kommer tillederne selv, så viser det seg at mange stiller seg tvilende eller avvisende til en fremtid på et høyere ledernivå enn de er i dag. 37 prosent ønsker å avansere, men hele 43 prosent svarer er klart nei på spørsmålet om de ønsker å klatre videre yrkesmessig. 20 prosent er usikre.

Tidligere undersøkelser har vist at svenske sjefer er engasjerte i virksomheten, lederrollen og medarbeiderne. De vil gjerne være gode sjefer, men ifølge Ledarna etterlyser de ofte rimelige forutsetninger. Herunder mandat og myndighet til å fatte beslutninger, en tydelig ledertittel og et tydelig oppdrag. Årets undersøkelse avdekker de samme tendensene:

* Tre av ti ledere med personalansvar kalles ikke for ledere.

* Bare halvparten av sjefene er overbeviste om at de har samme syn på prioriteringer som sin overordnede.

* Bare halvparten av sjefene mener de har full handlingsfrihet og myndighet til å utvikle virksomheten.

* Ledere uten tittel opplever ofte at de ikke har nok myndighet.

Saken fortsetter under annonsen

- Hvis sjefer skal kunne bidra til foretakets resultat må de selvfølgelig ha rimelige forutsetninger for å utføre jobben sin, sier Annika Elias, leder av Ledarna.