mann_sjef_dress.jpg

Tre veier til makt

Publisert: 1. februar 2011 kl 08.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Siden empiriske undersøkelser viser at mennesket ikke bare er opptatt av sitt eget beste, men også andres velferd og av rettferdighet, betyr det at et machiavellisk syn på ledelse trenger en viss justering i dag, mener Kvalnes i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Han mener disse tre momentene ser ut til å være viktige for å være en konstruktiv deltaker i maktspillet:

  1. Du må være en aktør i spillet, og ikke en brikke.
  2. Du må ikke bare tåle spillet, men trives og hente energi fra det.
  3. Du må bidra til å gjøre spillet meningsfullt og forståelig for andre.

Til det første punket skriver han at arbeidslivet har behov for selvstendige individer som bruker handlingsrommet aktivt. Mange ledere opplever et behov for selv å være aktører, men samtidig også for å motivere medarbeidere til å innta en slik selvforståelse.

Til det andre punktet mener han at ledere bør bli inspirert av motsetninger, og at en aktiv maktspiller bør fryde seg over at ikke alle prosesser i organisasjonen går opp i harmonisk helhet. Usikkerhet er noe en leder må kunne hente inspirasjon fra, mener han.

Til det tredje skriver han i innlegget at en leder som deltar i maktspillet samtidig skal bidra til at prosesser og aktiviteter gir mening for medarbeiderne. Den beste lederen kan vise seg å være den som makter å holde moten oppe hos dem når det stormer som verst.

Men en leder som deltar i maktspillet må også være klar til å ta konsekvensen av sine handlinger – for eksempel å bi tatt ut av spillet om makten misbrukes. Det vil si mister jobben. Effektive maktspill innebærer at det finnes sanksjoner som rammer dem som bryter spillereglene, sier Kvalnes.

Saken fortsetter under annonsen