Toppteam yter ikke maksimalt

Publisert: 4. juni 2007 kl 10.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Team bestående av erfarne toppmedarbeidere som jobber effektivt sammen har et enormt potensial til å bidra i organisasjoner, men de fleste av disse teamene presterer langt dårligere enn de kunne ha gjort. Det fastslår Richard Hackman, professor at Harvard Business School, skriver det britiske nettstedet http://www.management-issues.com/.

Bakgrunnen for Hackmans uttalelse er et forskningsprosjekt gjennomført av Harvard og konsulentselskapet Hay Group blant 120 toppteam i 11 land. Funnene de har gjort, viser at bare et av fem seniorteam presterte fremragende, mens et av tre team lå midt på treet.

Mest urovekkende er det kanskje at hele 42 prosent av teamene fikk merkelappen «dårlig».

Det viser seg at toppteamene altfor ofte hadde møter som tok mye tid og opplevdes som frustrerende. Det virkelig viktige beslutningene ble på sin side tatt et annet sted.

Harvard-professoren mener at man ikke kan skape et superteam. Det man imidlertid kan gjøre, er å legge forholdene til rette slik at sannsynligheten for at teamet vil bli mer effektivt øker.

Et tips i så måte er å gjøre teamet til en definert gruppe, istedenfor en løs samling individer. Det bør videre være klart hvorfor teamet eksisterer. De involverte må vite hvilke utfordringer de skal løse. Man må også sørge for å ha de riktige personene med. Ifølge Hackman har man rett og slett ikke råd til å ha med folk som ødelegger teamarbeidet på toppnivå.

I tillegg til de nevnte faktorene, skal følgende oppfølging bra for teamet: Teamet trenger riktig støtte fra organisasjonen - i form av lønn, utdanning og informasjon. Teamet bør få coaching. Teamet bør dessuten ha en sunn struktur med klare normer og et håndterbart antall team-medlemmer.

Saken fortsetter under annonsen