Tillitsvalgte sentrale for å lykkes

Publisert: 5. juni 2007 kl 09.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
- En av grunnene til at Norge AS nå går så det griner, og til at stort sett hele verden «looks north» for oppskriften på et godt fungerende arbeids- og velferdssamfunn, er den modellen det norske arbeidslivet er bygget opp på. I Norge er samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker bedre enn i resten i verden, sier seniorforsker ved Arbeidsmiljøsenteret, Nina C. Berg, i en pressemelding.

Forskning Berg har gjort viser at fire av fem bedrifter med over ti ansatte praktiserer aktiv medbestemmelse fra de ansatte i en eller annen grad. Ifølge forskeren spiller de tillitsvalgte en stadig viktigere rolle i omstillingsprosesser. Dette bidrar til å gjøre norsk arbeidsliv svært tilpasningsdyktig, og det synes ifølge Berg også på bunnlinjen til bedriftene.

Til tross for at tillitsvalgte spiller en stadig viktigere rolle i omstillings- og endringsprosesser, viser det seg imidlertid at de ansatte har mindre innflytelse på strategiske avgjørelser enn tidligere. De store avgjørelsene om bedriftens fremtid tas utelukkende av ledelsen og eierne av bedriftene.

Når vedtakene om fusjoner og nedskjæringer er fattet, er imidlertid ledelsen avhengig av de tillitsvalgte for å få prosessene gjennomført.

Saken fortsetter under annonsen