Tid for en ny type toppledere

Publisert: 21. juni 2007 kl 09.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Det siste tiåret skal utskiftningstakten blant verdens toppledere ha økt med 59 prosent. Det viser en studie gjort av konsulentselskapet Booz Allen Hamilton, som er omtalt i ukebrevet Mandag Morgen.

Ifølge konsulentselskapet krever nye styringsformer og ledelsesutfordringer en ny type toppledere. De nye topplederne må blant annet i økende grad forholde seg til nye, store eiere som hedgefond og private equity-selskaper. Dette er investorer som er i ferd med å ta en mer aktiv rolle enn før som eiere.

Stadig flere toppledere må gå av, viser undersøkelser Booz Allen Hamilton har gjort, og andelen toppledere som har måttet si takk for seg grunn av manglende resultatoppnåelse skal ha økt med hele 318 prosent de siste ti årene. Topplederne blir ifølge konsulentselskapet i økende grad kastet fordi styret antar at de ikke kommer til å innfri forventningene fremover. De må ikke nødvendigvis ha levert dårlige resultater.

Booz Allen Hamilton mener at fremtidens leder, til forskjell fra «eneherskeren», må være inkluderende. Sjefen må kunne føre dialog med så vel investorer som ansatte og myndighetene. Rundt seg må de ha ledere og rådgivere med egenskaper og kunnskaper som utfyller deres egne. Det kreves også at de er åpne om økonomiske forhold og egne betingelser
Saken fortsetter under annonsen