138326320_fjern.jpg
Tenk på ekstrembrukeren! Fjernkontrollen  ble laget for å hjelpe funksjonshemmete som ikke kunne komme opp av stolen for å betjene fjernsynet. Nå flyter heimen over av slike instrumenter, selv hos de aller sprekeste av oss.

Tenk på den ekstreme brukeren

Publisert: 15. mai 2008 kl 16.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det sier professor Jeremy Myerson ved Royal College of Art i London, en av misjonærene Norsk Designråd denne uken hentet inn for å spre budskapet om inkluderende design til norsk næringsliv. Inkluderende design er «læren» om at en vare eller en tjeneste skal utformes på brukerens premisser, slik at flest mulig - og aller helst alle - skal ha maksimalt utbytte av produktet.

- En bildesigner jeg snakket med bemerket at han hadde til gode å oppleve yngre mennesker som klaget over at tallene på displayet på dashbordet var for store, påpeker Myerson.

Fra ekstrem til mainstream

Eksemplene på at produkter utviklet for et ekstremmarked er blitt «mainstream» er mange, påpeker han. Fjernkontrollen til fjernsyn ble i sin tid laget som et hjelpemiddel for folk som hadde problemer med å gå fra sofaen til tv-apparatet. En ny type potetskreller som slo igjennom for ikke lenge siden, ble populær fordi den hadde et håndtak som gjorde den behagelig å bruke. Den var opprinnelig designet med tanke på brukere med gikt i hendene. Et tredje eksempel er Aeron-stolen, en kontorstol som opprinnelig var tiltenkt mennesker med ryggproblemer.

For noen tiår siden målte en amerikansk forsker mange tusen mennesker for å finne gjennomsnittspersonens høyde, vekt, benlengde og alle mulige andre kroppsmål. Resultatet ble døpt «Average Joe», et begrep som senere har gått inn i språket. Denne gjennomsnittlige Joe, og hans kone gjennomsnittlige Josephine og deres sønn Joe jr, ble brukt av mange designere som mal for gjennomsnittsbrukeren av en rekke produkter.

Ingen er gjennom­snittlige

- Problemet er bare at så få av oss er gjennomsnittlige. Folk er tynnere, tykkere, høyere eller lavere. Noen er venstrehendte eller fargeblinde, noen hører dårlig og andre går med gips etter å ha brukket benet. Avhengig av produkt og utforming, så vil gjennomsnittstankegangen svært lett ekskludere noen av disse gruppene fra å bruke produktet, fremhever Jeremy Myerson.

Saken fortsetter under annonsen

Den omvendte tankegangen er mye mer fruktbar, mener han, for inkluderer du de spesielle behøver du ikke nødvendigvis ekskludere de «vanlige». Lager du en dør som er så bred at det er mulig å kjøre inn med rullestol, så sperrer jo ikke det adgangen for dem som kan spasere inn for egen maskin.