Teflon-engelen
På Statens Museum for Kunst, som hun kommer fra, innførte hun for eksempel månedlige gudstjenester, ut fra de utallige, bibelske motivene museets kunstsamling kunne by på.
Kulturforskjellen
Tradisjonelt har inngangen til Nasjonalgalleriet i Oslo vært dominert av norrøn mytologi og den norske delen av samlingen, vel så mye av nordisk naturlyrikk og vikingromantikk, som av bibelske motiver. Danmark tilhører den brede, kontinentale konstruksjonen av stater som strekker seg fra Roma til Flandern med sine byer og katedraler. Norge ble aldri en del av den. På Nasjonalgalleriet vil Åsatrusamfunnet og «New Age»-bevegelsene finne seg bedre til rette enn Den norske kirke. Gudstjenestene kan trolig avlyses.
Rekrutteringen
En annen kulturforskjell er at danskene i stor grad rekrutterer ledere fra egne rekker, liksom de øvrige, nordiske kulturinstitusjonene. Nasjonalmuseene i Finland, Sverige og Danmark - nå sist med Karsten Ohrt som om en uke etterfølger Helleland på Statens Museum for Kunst - rekrutterer alle sammen nasjonalt til slike topplederjobber. Men så sies det også, at for den engelsk-kostskole-flinke styreformenn i Nasjonalmuseet, blir det uformelle, norske kanskje noe for sidrumpa i møtet med det store utland. Sidrumpa blir det garantert ikke.
Lytte og lære
Allis Helleland har nå hatt fem dager i sjefsstolen på Nasjonalmuseet og brukt tiden til å lytte og lære - i hvert fall mener faglig leder for kultur og ledelse ved Handelshøyskolen BI, Anne-Britt Gran, at det er en klok strategi.
- Det er lurt av henne å begynne med å gjøre seg kjent med miljøene og problemene. Jeg tror at til tross for hennes kunstfaglige utdannelse, så står hun godt plantet i den nye opplevelsesøkonomien, og har som visjon for et museum å konstruere opplevelser og trekke til seg et nytt publikum, heller enn å bevare historien, sier hun.