Team erstatter hjerne
Han mener den minst effektive måten å bli en bedre leder på, er å skulle forsøke å tilegne seg den kompetanse man ikke har. Da er det bedre å fordele slike kvaliteter på et team.
«Helhjernethet»
Kjeld Fredens er selvstendig forsker og utviklingskonsulent ved institusjonen Vejlefjord Neurorehabilitering i Danmark. Han foredro om ledernes manglende mentale kompetanse på KS arbeidslivskonferanse 2007 i Oslo i forrige uke. Fredens har brukt mer enn 35 år på at skrive om, og forstå, hvilke handlinger og tankeprosesser som ligger til grunn for læring, kreativitet og samarbeid. Han har blant annet skrevet boken «Mennesket i hjernen». Det er mangelen på «helhjernethet» hos ledere - å beherske alle områder som er nødvendig for å kunne gjennomføre innovasjon og omstilling i en virksomhet - som er det sentrale i hans forståelse av lederegenskaper.
En verdikjede
Kombinert med at de fleste ledere sitter alene og skal lede alt fra daglige rutiner til innovasjon og omstilling, kan dette gi uheldige konsekvenser både for lederen selv og de ansatte, mener han.
- Ja, lede må man gjøre sammen med andre. Man kan ikke lede noen eller noe fra et kontor. Den som er toppleder kan heller ikke komme lenger vekk fra sine medarbeidere. En leder skal helst være både kunstner, vitenskapsmann og håndverker og sammen med de ansatte sprenge rammene, om han eller hun skal lykkes som leder. Da trenger man å beherske mange områder samtidig. Om vi ser på den innovative verdikjeden som en integrert flyt av kunnskap hvor ideer utvikles, omdannes og spres i organisasjonen til enhver tid, ser vi at det i de ulike deler av prosessen finnes ulike lederutfordringer, sier Fredens.