Stem på din favorittleder
De nominerte lederne er:
- Marit Brevik, landslagstrener
- Fredrik Halvorsen, konsernsjef i Tandberg
- Kristin Halvorsen, finansminister og SV-leder
- Inge K. Hansen, daglig leder i Aker Clean Carbon, styreleder i Avinor og Handelshøyskolen BI
- Bjørn Kjos, gründer og adm.dir. i Norwegian
- Knut Kjær, gikk av som leder for oljefondet
- Mons Ivar Mjelde, trener i Brann
- Leif Frode Onarheim, konstituert konsernsjef i Marine Harvest
- Sverre Quale, administrerende direktør i Avinor
- Kjell Aamot, konsernsjef i Schibsted
Avstemmingen er nå avsluttet. Takk til dere som stemte!
Presentasjon av lederene:
Topptreneren
Marit Brevik, landslagstrener
Like før jul ledet Marit Brevik håndballjentene frem til VM-sølv. Dermed har damen nok en gang levert en idrettsprestasjon på internasjonalt toppnivå.
Breivik overtok ansvaret for landslaget i 1994, og etter sigende har ingen annen norsk landslagssjef i noen lagidrett overlevd i lederjobben like lenge. Hun kom inn med en nyskapende, men bærekraftig lederstil som stod i sterk kontrast til hva de brølende, dominerende, mannlige trenerne la for dagen.
Lavmælt gir hun beskjeder, hun gir spillerne medansvar, og i noen kamper lar hun også spillerne legge taktikken. Hun kjenner spillerne sine godt, og coacher dem, både på og utenfor banen. Hun er imidlertid også en tydelig leder når dét kreves.
Det har vært noen nedturer, som da laget ikke klarte å kvalifisere seg til OL i Aten i 2004, men Breivik har alltid klart å få jentene tilbake på toppnivå. Breivik har VM-gull fra 1999 og EM-gull fra 1998, 2004 og 2006. I 2008 er det OL i Beijing.
Revansjen
Fredrik Halvorsen, konsernsjef i Tandberg
Skepsisen var stor da Fredrik Halvorsen overtok som sjef for videokonferanseselskapet Tandberg mot slutten av 2005. Den tidligere Mc. Kinsey-konsulenten hadde bare vært finansdirektør i Tandberg i seks måneder da han rykket helt til topps, og han var et dristig valg. Han manglet både toppledererfaring og bransjeerfaring, og mange reagerte på at han var så ung; bare 31 år gammel.
Den erfarne hodejegeren Thorvald Reinertsen var blant skeptikerne, men han har senere uttalt at han bøyer seg i støvet over hva Halvorsen har prestert.
I spann med den erfarne styrelederen Jan Chr. Opsahl har Halvorsen snudd den negative utviklingen i selskapet og levert solide resultater i kvartal etter kvartal; med påfølgende kursoppgang som resultat. Fredrik Halvorsen har i et intervju her i Ukeavisen Ledelse uttalt at det i høyteknologibedrifter hvor utviklingen går svært raskt kan være en fordel å være ung og ikke bundet til bestemte tankesett. Man ser ting på nye måter. Og dét ser det ut til at Halvorsen har gjort.
Fighteren
Kristin Halvorsen, finansminister og SV-leder
2007 var året da SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen for alvor tapte terreng blant velgerne. SV gjorde et svært dårlig kommunevalg, og tallenes tale fortalte i klartekst at det koster å være en del av en samarbeidsregjering og de kompromissene den fører med seg.
Motbakkene har vært mange. To omdiskuterte SV-statsråder, Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal, måtte gå. Deretter fulgte tung kritikk mot brutte barnehageløfter, kritikk mot for lite konkret miljøpolitikk og en intern SV-strid om Afghanistan-politikken. I kryssilden mellom regjeringspolitikk og partipolitikk står SV-leder Kristin Halvorsen. Hun har lederoppgaver som strekker seg fra tallknusing og knallharde forhandlinger i regjering på den ene siden til «oppdragelse» og motivering av egne partifeller på den andre.
Paradoksalt nok fremstår hun imidlertid som en sterkere SV-leder enn før. All kritikken til tross, partiet har ingen reelle alternativer til den kursen partilederen fronter. Kristin Halvorsen er på mange måter blitt et symbol på at ledelse innebærer smertefulle strategiske valg, og at det finnes situasjoner der kan du rett og slett ikke fravike den strategien du har valgt. Alternativet blir fort så mye verre.
Bakspilleren
Inge K. Hansen, daglig leder i nystiftede Aker Clean Carbon, styreleder i Avinor og Handelshøyskolen BI
Tidligere konstituert konsernsjef i Statoil og konsernsjef i Aker Kværner, Inge K. Hansen, sluttet som konsernsjef i Aker Kværner i 2006 for å gå over i en mer frispillende, prosjektskapende rolle i Røkke-systemet. Strategen jobber nå tett med Kjell Inge Røkke og konsernledelsen, og i 2007 ble det klart at Inge Hansen går inn som daglig leder i det nystiftede, prestisjetunge Aker Clean Carbon, som har som formål å rense CO2-utslipp.
Den tidligere landslagsspilleren i håndball er en ettertraktet foredragsholder og leder også utenfor Røkke-systemet, og er med årene blitt en viktig bakspiller i norsk nærings- og samfunnsliv. Hansen er styreformann ved Handelshøyskolen BI og Avinor, og har i sistnevnte selskap jobbet sammen med administrerende direktør Sverre Quale for å endre strategier og bygge opp igjen tillitsforholdet til de ansatte.
På tampen av 2007 ble det klart at Orkla jobber for å få kastet den kontroversielle, duoen Thomas Fussel og Robert Keith ut av styret i it-selskapet Fast. Inn som redningsmann og styreformann ønsker de seg Inge Hansen.
Utfordreren
Bjørn Kjos, gründer og adm.dir. i Norwegian
Bjørn Kjos satser høyt. I august kunngjorde den tidligere jagerflygeren at Norwegian har bestilt intet mindre enn 42 nye fly til en listepris på 18 milliarder kroner. Flykjøpet gir flyselskapet mulighet til å fly lengre distanser, noe som åpner for nye ruter. De nye flyene er dessuten vesentlig mer miljøvennlige enn de gamle. I løpet av året har Kjos også startet nettbanken Bank Norwegian.
Kjos kan flybransjen, har teft for timing, og er en engasjert, folkelig og populær sjef. Han fikk svært høy score da Ukeavisen Ledelse tidligere i høst vurderte ham i serien «Toppsjefen». Ansatte, ledere og fagfolk fremhevet her spesielt hans evne til å oppnå resultater, besluttsomheten, omstillingsevnen og innsatsen for å gi selskapet et positivt omdømme. På toppen av dette kom kreditt for integritet, kreativitet og sosial teft. Det sies imidlertid også at han kan være svært røff i forhandlinger.
For tredje kvartal 2007 leverte Norwegian et resultat før skatt på 105,8 millioner kroner. Det er det beste kvartalsresultatet i selskapets historie.
Pengebingebyggeren
Knut Kjær, gikk av som leder for oljefondet
Knut Kjær har som leder av Norges Bank Kapitalforvaltning murt opp en av verdens største pengebinger, oljefondet. Han startet for ti år siden med å lede forprosjektet som endte med etablering av norsk styring av fondet, og har siden rekruttert inn og ledet 150 medarbeidere som er lokalisert i henholdsvis Oslo, New York, London og Shanghai.
Kjær har spilt en avgjørende rolle i oppbygningen av Petroleumsfondet, som siden fikk navnet Statens Pensjonsfond Utland, og er blitt et anerkjent finansnavn, også internasjonalt. Tidligere finansminister Per-Kristian Foss har særlig fremhevet Kjærs evne til å tiltrekke seg dyktige medarbeidere og hans arbeid for å utarbeide retningslinjer for virksomheten. Kjær har jobbet selvstendig og målbevisst innenfor de retningslinjene politikerne har gitt ham, og har høstet ros for sin åpenhet rundt forvaltningen av fondet. Også nåværende finansminister Kristin Halvorsen, har rost Kjær, og mener at han har en stor del av æren for at Norges Bank har bygget opp en forvaltningsorganisasjon i internasjonal toppklasse. Kjær sa selv opp stillingen sin. Etterfølgeren, Yngve Slyngstad, tiltrådte 1. januar 2008.
Brannmesteren
Mons Ivar Mjelde, trener i Brann
Mons Ivar Mjelde trente i 2007 Brann frem til sitt første seriegull på 44 år. Få måneder før seriegullet mente forståsegpåere at han burde gå av, men Mjelde ble, og tok seieren «hem». Og etter seieren ble han kalt både legende og helt, slik det gjerne er i fotballen.
Mjelde har selv vært Brann-spiller, og da han ble hovedtrener for klubben i 2003, hadde han minimal erfaring som topptrener. Han var et lokalt, rimelig, men dristig trenervalg. Mjelde & Co sa at det ville ta tre til fem år å bygge et norsk mesterlag. Det stemte, og vestlandsklubben var faktisk tålmodige nok til å vente på et seriegull. Selv om det ble både en tredjeplass, en sjetteplass på veien.
Mjelde er blitt en kontinuitetsbærer i Brann. Han har fått ledelsens støtte i temmelig tøffe konflikter, og har gått seirende ut av flere avgjørende maktkamper. Brann-treneren har evnen til å stå løpet ut. Samtidig har noe skjedd, både med kulturen og kompetansen i Brann.
Senioren
Leif Frode Onarheim, en erfaren ringrev av en leder, som i 2007 gikk inn som konstituert konsernsjef i Marine Harvest.
De gamle er eldst, heter det, og dét viste seg å holde stikk da Marine Harvest måtte hente inn en konstituert toppsjef etter Atle Eide. Ti år etter at andre folk går av med avtalefestet pensjon, tok 73-åringen Leif Frode Onarheim i stedet fart og hoppet inn som konstituert konsernsjef i John Fredriksens børsnoterte oppdrettsselskap.
Gjennom å konstituere Onarheim, plukket selskapet en helt annen ledertype enn ekspansive Atle Eide. Onarheim er nøktern, og etter å ha lagt frem svært dårlige tall for tredje kvartal levnet han liten tvil om at Marine Harvest nå måtte konsentrere seg mer om selve driften.
Onarheim utmerker seg med uvanlig lang og bred erfaring. Han var konsernsjef i børsnoterte Nora Industrier, som fusjonerte med Orkla. Han har vært rektor og daglig leder ved Handelshøyskolen BI, president i Næringslivets Hovedorganisasjon og stortingsrepresentant for Høyre. Onarheim har hatt har og har en rekke styreverv. Den 1. mars er det imidlertid comebacket over. Da går Åse Aulie Michelet inn som ny toppsjef i Marine Harvest.
Tillitsbyggeren
Sverre Quale, administrerende direktør i Avinor
Sverre Quale har klart å skape ro i Avinor. Et selskap som de siste årene stort sett er blitt forbundet med opphetede konflikter mellom flygelederne og ledelsen,
syke flygeledere, lammet flytrafikk og store medieoppslag.
Avinor mangler fremdeles flygeledere, og Sverre Quale og styreleder Inge Hansen måtte gi flygelederne et gullkantet lønnsoppgjør. Quale har imidlertid presisert at rundt halvparten av dette er en midlertidig kompensasjon for ekstremt høyt arbeidspress.
Når Sverre Quale har fått de ansattes tillit og respekt, er det fordi han kom til sine egne. Ingeniøren har lang erfaring med å jobbe med sikkerhet på høyeste nivå, blant annet fra Havarikommisjonen, og har også selv jobbet i Avinor. Han er sterk faglig, og har - med støtte fra nåværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete - gjort om deler av den strategien de ansatte og den forrige ledelsen var uenige om.
Da underbemanning og for få flygeledere på jobb i sommer ga forsinkelser i flytrafikken, var det toppsjefen selv, Sverre Quale, som stod på TV og forsvarte sine ansatte mot beskyldninger om aksjoner.
Nettvinneren
Kjell Aamot, konsernsjef i Schibsted
Her hjemme har Schibsted fått mye pepper i Media Norge-saken. Utenfor landets grenser roses mediekonsernet og konsernsjef Kjell Aamot opp i skyene. Anerkjente the Economist og the New York Times har begge trukket frem Schibsted som et eksempel på et selskap som ligger i front internasjonalt i å utvikle internettbaserte medietjenester. Professor Bharat Anand ved prestisjetunge Harvard Business School har gjennomført en «casestudie» av den samme nettsatsingen, og i presentasjonen av caset omtales Schibsted som intet mindre enn en «legende i avissamfunnet».
Konsernet får ros for å ha våget å satse på nye nettprodukter som konkurrerer med eksisterende produkter på papir, slik de blant annet har gjort det gjennom opprettelsen av nettannonsesatsingen finn.no. Gjennom opprettelse av flere nye nettsatsinger og samarbeid/lenking mellom disse, har de klart å få svært god trafikk på konsernets nettsteder.
Schibsted-sjef Kjell Aamot, som har ledet selskapet i hele 18 år, har i 2007 vært en etterspurt foredragsholder utenlands, og med oppkjøpet av online-selskapet Trader er Schibsted blitt en av Europas største online-aktører.