Står ved angrep som beste forsvar
Politisk analyse: Fremskrittspartiet er annerledespartiet som trives i offerrollen. Oppskriften er kjent og testet med hell av den tidligere partiformannen Carl I. Hagen: Anklag alle for å være ute etter Frp, påstå at pressen er ubalansert og urettferdig, smak til med selvrettferdig harme.
En stund så det ut til at partiets håndtering av Hoksrud-saken skulle følge et annet mønster. Nestleder Per Sandberg beklaget bordellbesøket og gikk ikke lenger inn i offerrollen enn å slå fast at «Frp har alltid vært et annerledes parti, en samfunnskritiker som derfor må være spesielt forberedt på selv å stå i det kritiske søkelyset».
Så kom partilederen hjem fra Syden. Siv Jensen hadde ikke mer enn kommet seg gjennom taxfree og forbi toll før hun gikk til motangrep, og anklaget pressen for forskjellsbehandling.
Fjernet valgfokus
Tradisjonell krisehåndtering handler gjerne om å legge seg flat, beklage og ellers sitte stille i båten i håp om at stormen legger seg før ytterligere skade skjer.
Men Frp er ikke noe tradisjonelt parti.
Og kriser kan også håndteres ved motangrep – gjerne med et håp om å komme på offensiven. At motangrep ikke alltid er vellykket, kan blant andre tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla skrive under på. Nedsiden for Jensens del handler om at hun, bevisst eller ubevisst, holder liv i «sexpraten» knyttet til Frp. Dessuten risikerer hun å fremstå som uberettiget sur og bitter.
På den andre siden har Jensen bidratt til å flytte fokus bort fra det som skulle være en evaluering av det svake valgresultatet, bort fra det faktum at antall Frp-ordførere ble redusert fra 17 til 11 og oppslutningen halvert og bort fra ubehagelig snakk om at Jensen ledet Frp til det svakeste lokalvalgresultatet på 16 år.
Strategisk
Alt dette er selvsagt utslag av bevisste prioriteringer fra en Frp-leder som har øynene rettet mot stortingsvalget om to år.
Frp må også fremover tåle at det blir spurt om det finnes en ukultur i partiet. Men valgforskning viser at velgerne i liten grad lar enkeltpersoners tabber påvirke valg av parti. Innen to år har trolig en eventuell negativ effekt av både Hoksrud og Birkedal sklidd over.
Dette vet Jensen. Hun vet også at «bitter og sur» er greit så lenge det er en mulighet for at noen av gårsdagens Frp-velgere oppfatter harmen som berettiget.
Fjernet utstillingsvindu
Også i hovedstaden har Frp tatt et strategisk valg. Hagen gjorde politisk comeback for å bli ordfører, men endte med å manøvrere Frp ut av byrådet i hovedstaden.
Den utløsende saken ble striden om Lambda, museumsbygget i Bjørvika som Frp var tilhenger av helt fram til like før valget, men som nå blir omtalt som et prestisjebygg man gjerne sier nei til for å ha mer penger til eldre.
Dermed mister Frp posten som eldrebyråd og et utstillingsvindu for utført eldrepolitikk. På den andre siden fratas de rødgrønne partiene en mulighet til å stille Frp til ansvar for hovedstadens eldrepolitikk ved neste valgkamp.
Disse vurderingene er godkjent av partikontoret og utført med Jensens velsignelse. Mye tyder på at Frp vil dyrke rollen som opposisjonsparti i tida fram til stortingsvalget i 2013.
Der hører både angrep og motangrep hjemme. Så vil tiden vise om det er nok til å vinne morgendagens og gårsdagens Frp-velgere. (©NTB)