Sminker stillinger

Publisert: 15. mai 2007 kl 10.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Key Account Manager, Supply Chain Manager, Front Line Officer. Disse og andre engelske titler er mye brukt, men ikke lette å forstå. I Danmark er det gått inflasjon i denne typen titler, konstaterer Berlingske Tidende, og tendensen virker å være den samme her hjemme.

Professor i ledelse, Flemming Poulfelt fra Copenhagen Business School, mener at virksomhetene generelt sett gir mindre attraktive jobber en engelsk, mer fancy tittel simpelten for å gjøre jobbene mer interessante.

Han viser til at sysselsettingen er høy og at bedriftene mangler arbeidskraft. Dermed er det opplagt at man kan friske opp stillingene litt med en smart tittel, sier Poulfelt til 24timer.dk. Ifølge professoren så vi den samme utviklingen på syttitallet, da ingen ville være vaskekoner. Dermed byttet man navn på stillingene, og kalte arbeiderne rengjøringsassistenter.

Med engelske, fancy titler vil kanskje bedriftene signalisere at de er er profesjonelle og globale. Det kan de imidlertid gjøre selv om de er små, og selv om de viktigste kundene viser seg å være høyst lokale.

De nye titlene kan dermed forvirre mer enn de opplyser. Danske fagforbund har begynt å få inn saker hvor folk føler de er blitt snytt av fancy jobbannonser. Flere har begynt i ny jobb, for så å finne ut at «manager»-tittelen ikke harmonerte med de forventningene de hadde til jobben.

Kilde: 24timer / Business.dk

Saken fortsetter under annonsen