facebook_illust.jpg

Slipp de ansatte løs på Facebook

Publisert: 23. februar 2011 kl 09.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Hvordan skal virksomheter og ledere håndtere sosiale medier som Facebook og Twitter? Mange er usikre, og flere kommunikasjons- og advokatmiljøer har oppfordret arbeidsgivere til å etablere noen kjøreregler for hva som er akseptabel nettadferd.

Brit Stakston fra kommunikasjonsbyrået JMW har tidligere uttalt til Ukeavisen Ledelse at slike interne regler i stor grad vil være basert på sunn fornuft og at ulike arbeidsgivere vil ha ulike krav til diskresjon. Medarbeiderne i privat sektor kan ikke røpe forretningshemmeligheter. Jobber du i helsevesenet, kan du ikke gå inn i en offentlig dialog om pasientens pleiebehov. For øvrig gjelder det vanlige lovverket. Pluss at det på Facebook gjelder det et eget sett med regler som blant annet regulerer konkurranser og direkte salg.

Kundene har makten

Ledelsesforsker Josh Bernoff inntar i sin nye bok et annet perspektiv. Han skriver om ledelse av mennesker og fastslår at sosiale medier tvinger ledere til å tenke nytt. Hans råd er å droppe toppstyringen og gi medarbeiderne godt med spillerom. Han sier til danske Ledelse idag at det nå er kundene som har fått makten. Nå kan en hvilken som helst kunde gå på Internett og si hva han synes om virksomheten eller produktet ditt. Hun kan skade eller latterliggjøre deg i løpet av sekunder, og dermed er det ikke lenge markedføringsfolk som bestemmer hva som skal sies om produktet ditt. Det er kundene. Og de bedømmer og kommenterer villig vekk.

Bernoff mener at det virksomhetene trenger for å lykkes i dette landskapet er handlingskraftige medarbeidere med handlingsrom og ressurser. Nyskapende mennesker som behersker kundekontakt, har øye for alternative muligheter og som vet hvordan man bruker teknologi til å løse kundeproblemer.

Gir støtte

Dette kjennetegner ifølge forskeren virksomheter som klarer å støtte denne typen medarbeidere:

Saken fortsetter under annonsen

* Ideer fra medarbeiderne synliggjøres og anerkjennes.
Del for eksempel ut en pris for den beste ideen. Det oppmuntrer andre som sitter på gode ideer.

* Folk er lette å finne.
Samarbeidsplattformer i bedriften, herunder intranettet, skal leve og gløde. Altfor mange selskaper har et intranett med flott design, men som er dødt som en ørken. Hvis man har et bredt utvalg av bidragsytere, er det et godt tegn. Folk har lyst til å si sin mening.

* Relasjonene går på tvers av avdelingene.
Medarbeidere som er flinke med sosiale mediene fokuserer på kundene og ikke bare på det som gagner egen avdeling. Det er positivt hvis medarbeidere samarbeider på tvers av faglige grenser.

* Medarbeiderne snakker med kundene.
I for mange bedrifter er dialogen med kunder begrenset. Dermed bobler virksomheten da heller ikke over av kundefokusert innovasjon.

* Interne og eksterne it-systemer virker parallelt.
Medarbeidere henter ofte ideer fra eksterne sider og bruker dem internt, eller omvendt.

* IT-avdelingen og de ulike forretningsområdene støtter hverandre.

 

Saken fortsetter under annonsen