Slik tenker sjefer når de sier opp folk

Publisert: 15. juni 2007 kl 10.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Når ledere skal si opp en medarbeider, spiller den personlige fremtredenen en stor rolle, sier arbeidslivspsykolog Kit Sanne Nielsen til berlingske.dk.

Sanne Nielsen har mange års erfaring med å jobbe med avskjedigelser. Hun sier det er vanskelig å få verifisert årsaker til avskjedigelser, men at mange ledere forteller at den psykologiske opptredenen er utslagsgivende. Det faglige kan folk flest trenes opp til.

I en stor oppsigelsesrunde vil sjefene ifølge Sanne Nielsen starte med å få regnestykkene til å opp i forhold til hvor i organisasjonen det skal spares og avslutte med å se på personlig fremtreden. Hos våre naboer i sør er Danmarks Radio i gang med en stor avskjedigelsesrunde. Kit Sanne Nielsen mener ledernes resonnementer rundt hvem som skal gå, kan ha lignet denne tankerekken:

1. Vi skal ha mindre sport, så noen av folkene på sporten ryker.
2. Deretter: Hvem leverer virkelig varene, og hvem kan man alltid stole på?
3. Hvem leverer ikke i tide, og hvem leverer mindre god kvalitet?
4. Hvem er problematiske? (sett fra ledelsens side)
5. Hvem blir det vanskelig å integrere i den nye organisasjonen? Hvem har vanskelig for å omstille seg?
6. Hvem liker vi godt? Hvem samarbeider godt med ledelsen og er gode lagspillere?
7. Til slutt: Hvem er det jeg ikke liker...

Ingen sjef vil si høyt at det spiller inn om de liker en medarbeider eller ikke, men ifølge psykologen vil medarbeiderne også bli vurdert etter smak. Det kan ifølge Sanne Nielsen handle om utseende, påkledning, misunnelse eller situasjoner hvor vedkommende ikke har vært vennlig innstilt og så videre.

For den som mister jobben, så er det imidlertid fortsatt håp. Den som mislykkes ved en arbeidsplass, kan være en suksess et annet sted - avhengig av kulturen på arbeidsplassen.

I hvor stor grad sjefer faktisk følger de lover og regler som regulerer oppsigelser, sier den danske artikkelen ingenting om. Skal en arbeidstager sies opp, kreves det at arbeidsgiver har en saklig begrunnelse for å gjøre dette. Videre stilles det en rekke formelle krav til prosessene.

Saken fortsetter under annonsen