sosiale_medier_.jpg
Bedrifter kan bruke sosiale medier til sin fordel, men da bør man la seg inspirere av gamle ledelsesmodeller.

Slik ledes sosiale bedrifter

Publisert: 5. september 2013 kl 09.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Bedrifter kan gjøre stor suksess ved å bruke sosiale medier riktig, skriver Gerald C. Kane i en artikkel i MITSloan Management Review.

En rapport som McKinsey&Company kom med i fjor konkluderer med at det ligger store muligheter i å bruke sosiale medier – ikke bare til markedsføring av bedrifter, men også til å effektivisere kommunikasjonen internt i og mellom kunnskapsbedrifter.

Men skal man lykkes med sosiale medier, må beslutningsmyndigheten flyttes ut av styrerommet og nedover i hierarkiet, ellers klarer man ikke å handle raskt nok.

Kane kommer med et eksempel til skrekk og advarsel: Et Fortune 200-selskap brukte en hel uke på å formulere en 140 tegn lang melding på Twitter som svar på kritikk.

Men Kane nevner også et eksempel på briljant sosiale medier-strategi: Da strømmen gikk under Super Bowl – sesongfinalen i amerikansk fotball – i februar i år, tok det bare 10 minutter før Oreo hadde lagt ut en melding på Twitter med kommentaren «Power out? No Problem.» og et bilde av en Oreo-kjeks i et ellers mørkt bilde og teksten «You can still dunk in the dark».

Dette kunne de få til fordi et team på 15 medarbeidere satt klar til å svare på hva som enn måtte komme til å hende. Toppledelsen hadde bestemt at de skulle være til stede i sosiale medier, men nøyaktig hvordan dette skulle gjennomføres var det opp til teamet å avgjøre.

Om de selger mer kjeks på grunn av dette, er vanskelig å vite. Det som er sikkert er at de framstår som mye smartere og mer på hugget enn de ville gjort med kun sin tradisjonelle TV-reklame ved å være der tilskuerne var når de ikke så på skjermen: på PC-er og mobile enheter.

Saken fortsetter under annonsen

En rigid, hierarkisk struktur er for treig for sosiale bedrifter. Flat struktur er heller ikke ideelt. Gerald C. Kane mener man heller bør la seg inspirere av gamle ledelsesmodeller som militæret, utdanningsorganisasjoner og religiøse organisasjoner: Toppledelsen kommuniserer hva bedriftens strategiske mål er, men det er opp til mellomlederne og avdelingene å avgjøre hvordan man best oppnår disse målene. Beslutningsmyndigheten flyttes nedover i systemet, slik at den ligger hos de som vet hvordan situasjonen er der og da.

Skal bedrifter lykkes i sosiale medier, bør altså ledelsen tørre å endre både hvordan bedriften jobber og hvordan de selv leder bedriften.