konflikt_kvinne.jpg

Skeptiske til kreative ledere

Publisert: 21. mars 2011 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det viser studier ledelsesprofessor Jennifer Mueller fra Wharton har gjort sammen med Jack A. Goncalo fra Cornell University og Dishan Kamdar fra the Indian School of Business.

I tre studier ba de folk om å vurdere sine kreative kolleger, og hovedkonklusjonen er at kreativitet ser ut til å være en ulempe for den som ønsker å stige i gradene. Professor Mueller konkluderer overfor nettmagasinet Knowledge@Wharton med at det krever mer tid og innsats å oppdage en kreativ leder enn de tidligere har trodd.

En undersøkelse IBMs Institute for Business Value har gjort blant 1500 toppledere, viser at nettopp kreativitet pekes ut som den viktigste enkeltfaktoren for å lykkes som toppleder i store selskaper i fremtiden. Mueller viser i tillegg til at det finnes forskning som viser at mennesker med egne, kreative ideer er bedre ledere enn andre.  Dette er mennesker som kjenner igjen gode ideer, er åpne for dem og vet hvordan de skal få dem gjennomført i organisasjonen.

Motstridende følelser

At et stort selskap forstår behovet for kreativitet, er imidlertid ikke det samme som at selskapet dyrker denne kreativiteten. Studiene Mueller har gjort viser tvert imot at man kan bli straffet for å «tenke utenfor boksen». Nå er det riktignok nesten ingen sier at de ikke ønsker kreativitet, men når noen faktisk kommer med en kreativ ide, kommer skepsisen på bordet.

Mueller mener at funnene er konsistente med hvordan man tradisjonelt har definert lederskap. Grupper verdsetter ledere som er flinke til å skape felles mål, slik at gruppen kan oppnå noe. Jo, klarere målene er, jo bedre. Folk ønsker ikke usikkerhet.

Den stereotype beskrivelsen av kreative personer er gjerne at de er visjonære og karismatiske, men også som ufokuserte og lite konforme. Folk er ikke bare positive til kreative mennesker, fastslår professoren. De har motstridende følelser overfor dem.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatet kan ifølge Mueller bli at de mest kreative lederne kan bli oversett til fordel for ledere som velger lite originale løsninger. Alle kreative mennesker har selvfølgelig har de øvrige lederegenskapene som skal til for å lykkes, men utfordringen er ifølge professoren å oppdage og verdsette de kreative menneskene som faktisk har et stort lederpotensial.