Skal gjøre slutt på SAS-streikene
Etter initiativ fra konsernledelsen møttes toppledelsen i SAS, med Mats Jansson selv i spissen, og representanter fra alle de 39 fagforeningene i Sigtuna i Sverige. I fire dager var lederne og fagforeningslederne samlet. Det håndfaste resultatet av Sigtuna-møtet ble en felles uttalelse fra ledelse og fagforeninger. I dokumentet gir partene skriftlig uttrykk for en felles forståelse av dagens situasjon og en del viktige visjoner og mål. Ledelsen og fagforeningene fastslår videre at de er enige om ti samarbeidsprinsipper.
Konsernsjef Mats Jansson var særdeles fornøyd etter Sigtuna-møtet.
- Det her er et historisk øyeblikk. Det er første gang på 60 år at fagforeningene og ledelsen formulerer hjørnesteinene i en samarbeidsmodell, sa toppsjefen tilfreds til medarbeideravisen Inside Express.
John Lyng i Norsk Kabinforening deltok på møtet. Han sier til Ukeavisen Ledelse at det viktigste i de ti overordnede prinsippene partene er blitt enige om, er det elementære: Åpenhet og tillit mellom partene. Utover samarbeidsprinsippene, mener fagforeningslederen at Janssons største utfordring ligger i å kommunisere fellesskap.
- Mats Jansson må forklare alle i selskapet hva det er vi står sammen om under den blå, firkantede SAS-logoen. Hvis det velges en organisasjonsmodell hvor de ulike selskapene driver fra hverandre, vil det før eller siden ble stilt spørsmål ved hvorfor vi samarbeider. Stordriftsfordelene må synliggjøres, sier Lyng.
- Kan de ti samarbeidsprinsippene forhindre streik?
- Det vet vi ikke, men prinsippene, og en videreutvikling av samarbeidsmodellen er den eneste farbare vei for øyeblikket.
Hovedtillitsvalgt for SAS-konsernets funksjonærer i Norge, Asbjørn Wikestad, vet heller ikke om prinsippene er nok til å unngå streik.
- Dette er imidlertid et godt, prinsipielt grunnlag. Det gjelder å unngå provokasjoner og spissing av enhver situasjon. Vi trenger en organisasjon som bærer preg av gjensidig respekt, åpenhet og tillit, og som er mer løsningsorientert enn den har vært. Saker må i større grad løser saker gjennom dialog, sier Wikestad, som mener Sigtuna-dokumentet er en viktig erkjennelse av at både ledelsen og fagforeningene vil kundenes og selskapets beste.
Prinsippene i den nye samarbeidsmodellen skal opp til eksamen i februar. Da tas avgjørelsen om hvorvidt SAS skal selge ut SAS Ground Services (SGS), SAS Technical Services (STS) og deler av SAS Cargo eller ikke. Beslutningen skulle vært tatt i desember, men ble da utsatt.