104369_0722b10_.jpg

Sjefen har det best av alle på jobben

Publisert: 8. juni 2007 kl 10.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det viser undersøkelsen European Employee Index som HR Norge presenterte denne uken. Der kommer det frem at norske arbeidstakere er fulle av både arbeidsglede og motivasjon, i alle fall sammenlignet med arbeidstakere fra de fleste av de øvrige 19 landene som undersøkelsen omfatter.

Men ingen har det altså så bra som sjefen. Og godt er det, for dersom lederne ikke trives i sitt arbeid er dette noe de ansatte kjapt merker seg. I så fall er det en mangel på arbeidsglede som smitter, slår Ennova fast.

- Lederne er fornøyde fordi de har personlig frihet i jobben. Kunsten er å gi de ansatte mest mulig av den samme friheten, så de kan bli fornøyde de også, sier Even Bolstad i HR Norge.

En av fem har svak leder

Dette understrekes av at når undersøkelsen ser på de enkelte arbeidstakergruppene, så er produksjonsarbeiderne de minst fornøyde. De har ofte også lav grad av individuell frihet til å styre sin egen arbeidssituasjon. Produksjonsarbeiderne scorer like suverent lavest på arbeidsglede og lojalitet, som sjefene scorer høyest. Heller ikke butikkekspeditører eller servicearbeidere innen eksempelvis transport og renhold bobler over av entusiasme til enhver tid. Nærmest lederne i den lykkelige enden av skalaen kommer lærere og pedagoger, men avstanden opp til de glade sjefene er relativt stor.

Under­søkelsen har også spurt intervjuobjektene hva de mener om kvaliteten på sine ledere. De er bedt om å vurdere sine sjefen både på faglig dyktighet og på generelle lederegenskaper. 20 prosent av de spurte nordmennene mener deres sjef er dårlig på begge deler (en svak leder) mens 27 prosent mener sjefen er god på begge (en helstøpt leder). Blant de resterende er det en stor overvekt av ledere som vurderes som dyktigere på fag enn på ledelse.

Europas dårligste ledere finner vi i Nederland, skal vi tro EEI. Her regnes 12 prosent som svært gode og 33 prosent som svært dårlige. Men i Japan er det enda verre. Japanerne har lavest score på både arbeidsglede og lojalitet i hele utvalget av land. Det er kanskje ikke så rart, ettersom femti prosent av de spurte mener de har en svak sjef og bare åtte prosent mener at de har en «helstøpt leder».

Saken fortsetter under annonsen

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 22. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com