Sjef - og farsfigur
Skillet mellom arbeidsliv og privatliv blir stadig mer utflytende. It- og teleteknologi gjør at det er lett for mange å ta med seg jobben hjem, men ifølge den danske trendforskeren Kirsten Poulsen tar stadig flere arbeidstakere også med seg privatlivet på jobben.
Forholdet mellom sjef og medarbeider kan bli nært, og særlig den yngre generasjonen arbeidstagere forventer at de kan snakke med sjefen om alt, også dypt personlige og alvorlige emner, sier Kirsten Poulsen til epn.dk.
Nære bånd kan føre til at engasjementet hos den enkelte medarbeider stiger, men konstellasjonen er ikke problemfri, konstaterer trendforskeren. I en far-sønn-kultur opparbeides det en fortrolighet som gir muligheter både til å gi råd, og til å skjelle ut. Men samtidig er det svært vanskelig å skulle gi sin egen «sønn» sparken.
En annen utfordring for sjefene, er at unge medarbeidere kan tilhøre den såkalte curling-generasjonen. En generasjon der foreldrene i hele oppveksten har lagt ting så godt til rette for barna, at de har kunnet «curle» seg nærmest friksjonsfritt fremover isen. Dette er medarbeidere som ifølge Poulsen ikke nødvendigvis er innstilt på at man møter presis, hilser på kundene eller rydder opp etter seg. Å skulle «oppdra barn» ikke bare hjemme, men også på jobben, kan bli en stor utfordring for sjefene.